Zmeda spolne identitete in njen izvor (1. del)

Zmeda spolne identitete in njen izvor (1. del)

Zadnja leta smo veliko priča krizi spolne identitete, ki se odraža v transvesticiji ala Conchita Wurst, pa menjavi spola, katere pravi izraz je baje »potrditev spola« itd. Na televiziji sem gledala oddajo, v kateri so pričali mladi fantje in dekleta, kako se ne počutijo dobro v svojem telesu v spolu, v katerem so se rodili. V prispevku je bil pokazan tudi tim strokovnjakov, ki presodijo, ali je posameznik, ki se počuti ujetega v svoje telo napačnega spola, resnično pripravljen na to spremembo: endokrinolog, urolog, ginekolog, plastični kirurg. V timu nisem zasledila psihologa, ne vem pa, če je kdo pomislil tudi na kakšnega družinskega terapevta? Saj ne, da se sama tako goreče vidim v tovrstnih timih, ampak vendarle!

Kompliciranost človeške psihe je nepojmljiva in ko gre pri kom kaj narobe (beri: osebnostne motnje in duševne bolezni), je potrebno pričeti razvijati zapleten klobčič, da ugotovimo, kje so nastali »vozli«, da človek trpi, ter se počuti nepopolnega. Vsi vemo, da se rodimo kot nepopisan list, v katerem nas najbolj zaznamujejo geni, okolje, v katerem živimo, in pa vzgoja. In ravno vzgoja, še posebej v prvih treh letih otrokovega življenja, je tista, ki lahko na nas pusti največji pečat, da se v življenju počutimo ljubljenje, srečne in vstopamo v ljubeče partnerske odnose z drugimi, ali pa se vrtimo v začaranem krogu vedno istih težav in nezadovoljstva samih s sabo ter odnosov z drugimi.

 

Avtorica: Avtorica: mag. Klementina Sambolić, magistra zakonske in družinske terapije, univerzitetna diplomirana socialna delavka in profesorica razrednega pouka, Zavod Družinska harmonija