Zeleni čaj za boljše miselne sposobnosti

Zeleni čaj za boljše miselne sposobnosti

Znano je, da zeleni čaj vsebuje obilo antioksidantov in drugih hranil, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek številnih obolenj ter skrbijo za celostno zdravje.  Zeleni čaj je bogat z antioksidanti in drugimi hranili, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in zmanjšujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj. Raziskava, objavljena v strokovni reviji Psychopharmacology, pa dokazuje, da lahko z uživanjem zelenega čaja pozitivno vplivamo tudi na naše kognitivne funkcije, še posebno na delovni spomin.               

Ugotovitve švicarskih raziskovalcev bi lahko nakazovale način, kako se lotiti zdravljenja različnih oblik upada kognitivnih funkcij, ki spremljajo določena obolenja, na primer demenco.

Na področju preprečevanja in zdravljenja rakavih obolenj je bilo v povezavi z uživanjem zelenega čaja opravljenih že več raziskav. V zadnjem času pa se strokovnjaki vedno bolj ukvarjajo tudi z njegovimi učinki na delovanje možganskih funkcij. Raziskovalcem je do zdaj uspelo najti že več stičnih točk, ki kažejo, kako zelo koristno je uživanje zelenega čaja za naše kognitivne funkcije. Kljub vsemu pa strokovnjakom točnega mehanizma, s katerim bi pojasnili samo pozitivno delovanje zelenega čaja, ni še uspelo definirati.

Prej omenjeni švedski raziskovalci so med drugim ugotovili, da izvleček zelenega čaja spodbuja tvorjenje živčnih povezav v možganih. Kot pojasnjuje dr. Stefan Borgwardt, naj bi uživanje zelenega čaja lahko pozitivno vplivalo na kratkoročni spomin. Raziskovalec še dodaja, da zeleni čaj pozitivno vpliva tudi boljši delovni spomin. Njihovi izsledki zagotovo predstavljajo dober obet pri nadaljnjem raziskovanju možnosti zdravljenja različnih oblik upada možganskih funkcij.

 

Vir: Psych Central News l Foto: sxc.hu