Zdravstveno stanje mladih odraslih pozneje zelo vpliva na stanje njihovih kognitivnih sposobnosti

Zdravstveno stanje mladih odraslih pozneje zelo vpliva na stanje njihovih kognitivnih sposobnosti

Pri mladih odraslih s povišanim krvnim tlakom in glukozo v krvi obstaja večja verjetnost za težave z mišljenjem v srednjih letih. Raziskovalci iz San Francisca menijo, da se Alzheimerjeva bolezen razvija skozi daljše časovno obdobje (zametki za njen razvoj se lahko postavijo že v zelo zgodnjem delu življenja).

Raziskovalci prav tako trdijo, da lahko mladi odrasli zmanjšajo tveganje za razvoj demence z ustreznim življenjskim slogom oziroma jemanjem zdravil za njihove zdravstvene težave. Dejavnike za razvoj bolezni srca in ožilja je treba čim bolj zmanjšati, saj bomo tako zmanjšali tudi možnosti za razvoj demence v starejših letih.

Raziskava je bila opravljena v strokovni publikaciji Circulation, v njej pa je sodelovalo več kot 3300 odraslih, starih med 18 in 30 let. Raziskovalci so tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja merili vsakih dve do pet let in to kar 25 let. Udeleženci v raziskavi so opravljali različne teste, s katerimi so raziskovalci merili njihove kognitivne in opravilen funkcije ter besedni spomin.

Tisti s povišanim krvnim tlakom in stopnjo glukoze v krvi so se na testiranjih na splošno izkazali slabše, pri tistih, ki so imeli težave s povišanim holesterolom, pa so bili rezultati slabši le pri testiranjih za besedni spomin.

Raziskovalci trdijo, da lahko povišan krvni tlak in sladkor v krvi na naše kognitivne sposobnosti vplivata na več različnih načinov, med drugim je slabša oskrba možganov s krvjo, zaradi česar pride do sprememb v strukturi možganov, povečajo pa se tudi vnetni procesi in oksidativni stres.

Raziskovalci ugotavljajo, kako zelo pomembno je, da za svoje zdravje skrbimo celo življenje, saj lahko v nasprotnem primeru pride do številnih drugih zdravstvenih nevšečnosti.

 

Vir: Psych Central News l Foto: sxc.hu