Zaživite bolj zeleno

Zaživite bolj zeleno

Si želite živeti bolj ekološko, trajnostno, povezano z naravo? Ni treba, da svoje življenje in navade takoj postavite na glavo, začnite z majhnimi koraki.

- V trgovino vedno vzemite svojo nakupovalno vrečko.

- Jejte lokalno pridelano hrano. Manj kilometrov hrana potrebuje do vašega krožnika, bolje je za vas in naš planet.

- Hrane ne mečite stran. Ostanki od kosila ali večerje so naslednji dan lahko odlična malica v službi. Bodite iznajdljivi, uporabite malo domišljije.

- Ne kupujte ustekleničene vode. Zavedajte se, kakšno srečo imamo, da nam iz pipe priteče čista pitna voda.

- Uredite si svoj vrtiček - tudi če živite v mestu. Tudi na balkonu si lahko uredite čudovit vrtiček in sami pridelate nekaj zelenjave in sadja. Boste videli, kako zelo se boste veselili svojega prvega pridelka.

- Porabite manj časa za tuširanje. Če ne gre drugače, si pred tuširanjem nastavite alarm, ki vas bo spomnil, da ne boste pod prho spet preživeli cele večnosti.

- Soda bikarbona naj postane najboljša prijateljica vašega doma. Soda je široko uporabna, saj ne služi le za peko, ampak lahko z njo tudi učinkovito očistimo dom in še in še.

- Posodo pomivajte na roke. Pomivalni stroj porabi kar do trikrat več vode, kot bi jo porabili, če bi posodo pomivali na roke. Včasih sploh nimamo tako zelo umazane posode, tako da nam ni treba uporabiti niti sredstva za pomivanje.

- Za sušenje oblačil ne uporabljate sušilnega stroja. Sušilni stroji so zagotovo veliki porabniki električne energije. Zakaj ne bi perila ob lepem sončnem vremenu obesili kar zunaj?

- Kadar je le mogoče, pustite svoj avto doma. V današnjih časih vsak dan v avtomobilu preživimo veliko časa. Včasih se uporabi avtomobila res ne moremo izogniti, ampak pogosto pa bi ga lahko pustili kar doma in uporabili katero drugo prevozno sredstvo. Če na primer živite v mestu, pojdite v službo peš, s kolesom ali uporabite javni prevoz.

- Vedno imejte v glavi naslednje vodilo: Zmanjšaj odpadke, ponovno uporabi, recikliraj. Potrudite se in zmanjšajte količino kupljenih stvari, ponovno uporabite, kar imate doma, in reciklirajte, kar želite zavreči.