Zakonolom in reševanje zakona s pomočjo partnerske terapije (1. del)

Zakonolom in reševanje zakona s pomočjo partnerske terapije (1. del)

Če sem v preteklih člankih pisala predvsem o nezvestobi, potem bi današnjo kolumno posvetila posledicam nezvestobe in procesu, ki mu jaz pravim kar zakonolom. Zakonci se najpogosteje obrnejo po pomoč k zakonskemu in družinskemu terapevtu takrat, ko odkrijejo prevaro, morebiti le še zaradi težav v spolnem življenju. Vse ostale težave pa poskušajo rešiti sami doma.  Kljub temu da opravljam zakonsko in družinsko terapijo, pa je moje stališče, da morajo stvari iti svojo pot in da jih nima smisla ohranjati na silo; tako tudi zakona ali partnerskega odnosa ne, če je v njem nastala nepopravljiva škoda. Seveda pa je pred tem potrebno narediti vse, da do tega ne bi prišlo in da se dolgotrajnejši partnerski odnos ali zakon poskuša reševati z vsemi sredstvi! Že zato, ker so v njem otroci.

Odločitev za zakonsko terapijo je »klic v sili«, ko si partnerja končno priznata, da bosta za reševanje težav v zakonu morala za pomoč prositi tretjo osebo. Pred tem sta najbrž izkoristila že vse svoje notranje vire pomoči. Če se partnerja oglasita k meni na terapijo in je posredi nezvestoba, jaz partnerju, ki je nezvest, že na uvodnem razgovoru povem, da bo, v primeru, da se bosta odločila za dolgotrajnejši terapevtski proces, takoj moral prenehati s prevaro in poskušati vzdrževati zvestobo, vsaj v času terapije. To naredim iz dveh razlogov: Zato, da partnerja ne hodita na terapijo »s figo v žepu«, pri čemer bi eden od njiju vlagal iskren trud v reševanje partnerskega odnosa, drugi pa bi se sicer srečanj udeleževal, a se hkrati še vedno sestajal s svojim ljubimcem. Mislim, da že zdrava »kmečka logika« vsakomur pove, da se prvotnega odnosa ne bo dalo reševati na način, da bo eden od njiju imel še odnos s tretjo osebo! Drugi razlog pa je, da je pri vsakem zdravljenju, tudi zdravljenju odvisnosti, potrebno najprej vzpostaviti abstinenco od droge, (v primeru nezvestobe je ta droga tretja oseba), šele potem se proces zdravljenja lahko resnično prične!

 

O samem poteku in dinamiki partnerske terapije pa prihodnjič.

 

Avtorica: mag. Klementina Sambolić, prof.RP, univ.dipl.soc.del., Predsednica Društva za psihosocialno pomoč in terapevtske storitve-Psih@