Za bistre glave: File piranskega brancina »alla livornese«

Za bistre glave: File piranskega brancina »alla livornese«

File piranskega brancina »alla livornese« je okusna in hranilno uravnotežena jed. Vsebuje veliko beljakovin, zdravih maščob, ogljikovih hidratov in prehranskih vlaknin. Zaradi posebej skrbno izbranih živil pa je ta jed odlična za izboljšanje umskih sposobnosti in zbranosti.

Prav posebej bi rada izpostavila dve živili, in sicer paradižnik in brancina.

Paradižnik – čudoviti sadež z močnimi antioksidantnimi lastnostmi

Paradižniku njegovo lepo rdečo barvo daje karotenoid, imenovan likopen. Likopen sodi v isto družino kot oranžni betakaroten, ki ga najdemo v korenju. Izpostaviti velja, da je likopen zelo močan antioksidant. Varuje možgane in živčni sistem.

Poleg tega je paradižnik tudi odličen vir vitaminov iz B kompleksa. Prav B vitamini so tudi tisti, ki v naših možganih ustvarjajo prenašalce živčnih dražljajev.

Paradižnik oberemo takrat, ko je popolnoma zrel, potem pa ga moramo tudi čim hitreje porabiti. Najboljši so tisti čim bolj sveži, čim manjši in čim bolj rdeči paradižniki – ti so namreč najbolj bogati z likopenom in vitaminom C.

Že leta 1995 je bila v strokovni reviji Journal of the National Cancer Institute objavljena raziskava, s katero so znanstveniki dokazali, da paradižnik ščiti pred nastankom raka prostate, redno uživanje tega živo rdečega sadeža (oziroma likopena v obliki prehranskega dopolnila) pa pomaga tudi tistim, ki so za rakom prostate že zboleli.

Paradižnik pa ne ščiti le pred rakom prostate, ampak tudi pred rakom na pljučih in želodcu in drugimi. Likopen je tudi tisti, ki naše srce varuje tudi pred oksidativnimi poškodbami in tako zmanjšuje možnost za pojav srčnega infarkta.

Paradižnik vsebuje tudi lutein, ki odlično dene našim očem.

Kot smo že omenili, paradižnik vsebuje tudi veliko vitamina C – najbolj je skoncentriran v želatini podobni sredici, kjer so tudi peške. Poleg vitaminov iz B kompleksa v paradižniku najdemo tudi vitamin A, kalij in fosfor.

Vse protirakave lastnosti paradižnika boste dobili, če ga boste uživali skupaj z živili, ki vsebujejo veliko zdravih maščob, kot so avokado, mastne ribe, oljčno olje in oreščki. Karotenoidi so namreč v maščobi topna hranila.

Brancin

Brancina odlikuje njegova izjemna prehranska sestava – vsebuje veliko beljakovin (na 100 gramov približno 20 gramov beljakovin) ter esencialnih maščobnih kislin omega 3. Prehrana, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami varuje živčni sistem in močno pripomore k izboljšanju mentalnih sposobnosti. Maščobe so potrebne za nemoteno delovanje in razvoj možganov, povečujejo pa tudi sposobnost za učenje. Maščobne kisline omega 3 poskrbijo, da naša tkiva ostanejo čvrsta in prožna, sklepi gibljivi, koža in krvne žile pa elastične. Te esencialne maščobne kisline prav tako skrbijo za preprečevanje vnetij v telesu in transport holesterola, sintezi nekaterih hormonov in boljši imunski odziv.

Zdaj, ko smo podrobno spoznali vse pozitivne lastnosti brancina in paradižnika, pa se lotimo še priprave ...

Potrebujemo (za 4 osebe):

2 kg brancina

400 g paradižnikovega konkaseja

100 g jajčevcev

50 g kaper

1 čebulo

1 strok česna

1 dl belega vina

Sol, poper, origano, baziliko, peperončino, olivno olje

 

Priprava:

Brancine očistimo, operemo in naredimo 4 fileje. Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, dodamo nasekljan česen, kapre in na kocke narezane jajčevce. Prepražimo, zalijemo z belim vinom in dodamo paradižnikov konkase. Vse skupaj še nekoliko pokuhamo ter začinimo s soljo, poprom, baziliko, origanom in peperončinom.

Fileje brancina zvijemo, posolimo in povežemo s kuhinjsko vrvico. V nastalo odprtino nadevamo omako in pečemo na 200 °C 15 minut.

Če se želite resnično pustiti razvajati, lahko to specialiteto okušate v restavraciji Rizibizi v Portorožu.

 

Recept je pripravil: Tomaž Bevčič, restavracija Rizibizi

Strokovne smernice je podala: Andreja Košir, študentka Prehranskega svetovanja – dietetike

Fotografije: Miha Šinkovec

Tomaž Bevčič
Tomaž Bevčič

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Glasbeni izbor tedna je pesem Ti – Rudi Bučar

File piranskega brancina »alla livornese« je okusna in hranilno uravnotežena jed. Vsebuje veliko beljakovin, zdravih maščob, ogljikovih...

Zdravje v ustih je odraz ... III. del

File piranskega brancina »alla livornese« je okusna in hranilno uravnotežena jed. Vsebuje veliko beljakovin, zdravih maščob, ogljikovih...

Motivacija:« 3 pravila za boljše življenje!«

File piranskega brancina »alla livornese« je okusna in hranilno uravnotežena jed. Vsebuje veliko beljakovin, zdravih maščob, ogljikovih...

Motivacija: »Kako se pobrati po padcu?«

File piranskega brancina »alla livornese« je okusna in hranilno uravnotežena jed. Vsebuje veliko beljakovin, zdravih maščob, ogljikovih...