Upočasnite izgubo spomina

Upočasnite izgubo spomina

Delo z računalnikom vas lahko zavaruje pred prezgodnjim pešanjem spomina v zrelih letih, ob predpogoju, da se hkrati tudi redno ukvarjate s športom.

Rezultati raziskave, v kateri so sodelovali starejši odrasli, so pokazali, da kombinacija dela z računalnikom in rednega gibanja upočasnjuje tveganje za izgubo spomina, česar pa pri samo redni telesni dejavnosti niso dokazali.

Pri sodelujočih, ki so v svoj vsakdan vključili zmerno telesno aktivnost (na primer hitro hojo) in redno delali z računalnikom, se je za 64 % zmanjšala možnost za nastanek blage kognitivne motnje kot pri tistih, ki so le redno telovadili in niso uporabljali računalnika.

Blaga kognitivna motnja (BKM) je stanje, pri katerem ljudje občutijo opazno zmanjšanje kognitivnih funkcij, med drugim tudi težave s spominom in izražanjem, ampak kljub temu še vedno lahko normalno opravljajo vsakodnevne aktivnosti.

»Uporaba računalnika postaja vedno bolj razširjena med vsemi starostnimi skupinami, zato je pomembno, da raziščemo, kako to vpliva na proces staranja in razvoj demence,« pojasnjuje dr. Yonas Geda, zdravnik na kliniki Mayo v Arizoni.

V raziskavi so sicer ugotavljali le, kako pogosto so sodelujoči telovadili ali uporabljali računalnik v preteklem letu. Za bolj zanesljive zaključke bodo potrebne še nadaljnje raziskave.

 

Računalnik in šport

Z nekaj preteklimi raziskavami so odkrili povezavo med redno telesno dejavnostjo in zmanjšanim upadom kognitivnih sposobnosti, medtem ko so spet druge pokazale povezavo med miselnimi aktivnostmi, kot so branje, različne miselne igre ali uporaba računalnika, in upadom kognitivnih sposobnosti. A do zdaj se še nobena raziskava ni ukvarjala s kombinacijo telesne dejavnosti in uporabe računalnika ter njunega vpliva na zmanjševaje kognitivnih sposobnosti.

Dr. Geda in njegovi sodelavci so izprašali 926 ljudi med 70. in 93. letom. Sodelujoči so morali odgovoriti, če bili v zadnjem letu so redno telesno aktivni (če so se ukvarjali s hitro hojo, drugimi aerobnimi športi, treningom za moč ali jogo) in kako pogosto. Odgovoriti so morali tudi, če (in kako pogosto) so uporabljali računalnik.

Udeležence je nato pregledal zdravnik, da bi ugotovil, ali se pri njih že pojavlja blaga kognitivna motnja.

205 udeležencev, ki niso telovadili in uporabljali računalnika, jih je 20 % kazalo znake blage kognitivne motnje. Pri 314 udeležencih, ki so redno telovadili in tudi uporabljali računalnik, so znake upada kognitivnih sposobnosti opazili pri 6 %.

 

Pri ljudeh, ki so ali telovadili ali uporabljali računalnik, so raziskovalci, v primerjavi s tistimi, ki niso počeli nič od naštetega, sicer opazili manjši upad kognitivnih sposobnosti, ampak to bi lahko bilo čisto naključno, pravijo raziskovalci.

Raziskovalci so pri obravnavi rezultatov upoštevali tudi druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na zmanjšanje kognitivnih funkcij, kot so starost, spol, stopnjo izobrazbe, pojav depresije in količno dnevno zaužitih kalorij. Raziskovalci pa se zavedajo, da rezultati niso popolnoma zanesljivi.

 

Kako skrbeti za možgane?

Raziskovalci so predpostavili, da so ljudje, ki so redno telesno aktivni in hkrati uporabljajo še računalnik, bolj disciplinirani. Če povemo drugače: Kombinacija teh dveh dejavnosti naj bi kazala na zdrav način življenja.

Prav tako je mogoče, da bi ti dve aktivnosti lahko neposredno pomagali delovanju možganov. Telesna dejavnost bi lahko pospešila nastanek rastnih faktorjev, ki izboljšujejo možnost za preživetje živčnih celic. Uporaba računalnika in druge miselne aktivnosti pa naj bi izboljševale povezave v možganih, zaradi česar bi ti postali bolj odporni proti morebitni škodi, ki jo prinaša proces staranja.

Raziskavo so izvedli le v eni zvezni državi, zato ni jasno, ali bi lahko rezultate posplošili na celotno ameriško populacijo. Raziskovalci pa še dodajajo, da ima lahko pretežno sedeč način življenja, ki vključuje le delo z računalnikom le delo za računalnikom, prav tako negativne učinke, saj vpliva na razvoj različnih zdravstvenih težav.

 

Vir: Mayo Clinic l Foto: sxc.hu

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Maščobne kisline omega 3 lahko mlajšim odraslim pomagajo izboljšati delovni spomin

Delo z računalnikom vas lahko zavaruje pred prezgodnjim pešanjem spomina v zrelih letih, ob predpogoju, da se hkrati tudi redno ukvarjate s...

Tu smo za vas in dihamo z vami!

Delo z računalnikom vas lahko zavaruje pred prezgodnjim pešanjem spomina v zrelih letih, ob predpogoju, da se hkrati tudi redno ukvarjate s...

Varno uživanje prehranskih dopolnil in poročanje o neželenih dogodkih

Delo z računalnikom vas lahko zavaruje pred prezgodnjim pešanjem spomina v zrelih letih, ob predpogoju, da se hkrati tudi redno ukvarjate s...

Redna miselna aktivnost lahko prepreči upad kognitivnih sposobnosti v zrelih letih

Delo z računalnikom vas lahko zavaruje pred prezgodnjim pešanjem spomina v zrelih letih, ob predpogoju, da se hkrati tudi redno ukvarjate s...