Se znate prepirati?

Se znate prepirati?

Popolnoma naravno je, da se partnerja od časa do časa tudi sporečeta – to je sestavni del partnerske zveze. Prepir še nikakor ne pomeni, da je zveza kakorkoli ogrožena. Pravzaprav lahko prepir včasih par le še bolj poveže. Pomembno je, kako se partnerja lotita reševanja konflikta. 

Pari, ki med sabo slabo komunicirajo, po mnenju terapevta Prestona Nija tudi slabše rešujejo medsebojne spore. Navadno po prepiru ostanejo jezni en na drugega, lahko tudi leta gojijo zamere. Včasih par težave ne reši in jo preprosto pomete pod preprogo oziroma med partnerjema tudi po prepiru ostanejo številne stvari nerešene in nedorečene. To vodi v čustveno otopelost, vsak od partnerjev se zapre v svoj svet in zveze le še nazaduje.

Uspešni pari pa so sposobno sproti reševati težave in si tudi odpustiti. Osredotočajo se na reševanje težave in ne na to, kako bodo napadli en drugega. Celo ko so jezni, svoja čustva sprejmejo, se z njimi soočijo ter zanje prevzamejo odgovornost in ne bežijo pred težavami. Ko par težavo reši, je nikoli več ne pogreva oziroma si partnerja določenih težav pozneje ne očitata. Kar pa je najbolj pomembno, uspešni pari se skozi težave nekaj naučijo ter dajo svoji zvezi možnost, da se še poglobi in okrepi. Preston Ni uspešno partnersko zvezo opisuje kot vino – z leti postaja boljše in boljše.

Terapevt opisuje, kako je pred leti videl popoln primer uspešnega reševanja težav: »Sedel sem v kavarni, ko sem opazil starejši par. Sedela sta poleg mene, ko je mož po nesreči prevrnil kozarec z vodo in polil ženo. Ko je moški vstal in odšel po papirnate brisačke, je žena na ves glas rekla: »To mi počne že 23 let!« Mož pa je, ko je ženi pomagal, da si je očistila in popivnala obleko, odgovoril: »Če pa si zasluži!« Oba sta se nasmejala. Pravzaprav smo se vsi, ki smo bili v kavarni, smejali na račun tega dogodka.«

Preston Li pravi, da so po njegovem mnenju največji mojstri tisti pari, ki se naučijo, kako se uspešno soočati s težavami in se na njihov račun, kadar je le mogoče, celo pozabavati. Seveda se tudi taki pari razjezijo in se v čem ne strinjajo. Ko pa se zaradi česa sprejo, pa so sposobni najti skupni jezik in se kultivirano pogovoriti. Niso žaljivi, ampak tudi takrat, ko se prepirajo in so jezni eden na drugega, ohranijo spoštovanje.

Naj zaključimo še z mislijo uspešnega blogerja Lea Babaute:

»Ne ukvarjajte se z majhnimi rečmi. Ljudje se večinoma sprejo zaradi popolnoma nepomembnih malih stvari. Ustvarjajo upor, namesto da bi se potrudili in razrešili stvari. Ne ukvarjajte se z majhnimi rečmi, pustite jih in se raje posvetite tistim, ki res nekaj štejejo.«

 

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Nasveti za uspešno komunikacijo (med prepirom)

Nesoglasja lahko par le še dodatno povežejo.

Imate občutek, da ste ujeti v svoji zvezi?

Nesoglasja lahko par le še dodatno povežejo.