Ste že kdaj srečali uspešnega pesimista?

Ste že kdaj srečali uspešnega pesimista?

Tako pri optimizmu kot pesimizmu gre za naš odnos do sveta, vendar sta ta dva odnosa kot dan in noč. To, kako gledamo na svet, oblikuje in določa naš celoten obstoj. In zdaj pomislite: Ste že kdaj srečali pesimista, ki bi bil v življenju zares uspešen?

 

Pesimizem in optimizem določata naš odnos do preteklosti, naše doživljanje sedanjosti in našo podobo o prihodnosti.

Razlike med enim in drugim pogledom so zelo očitne in imajo velik vpliv na naše življenje:

- Optimizem daje resnično voljo in veselje do življenje.

- Pesimizem nam le črpa energijo.

- Zaradi optimizma smo pripravljeni tvegati.

- Pesimisti vedno živijo v neki coni poznanega, zaradi česar le redko dosežejo kaj več.

- Optimizem pozitivno vpliva na ves svet okrog nas.

- Pesimisti tudi drugim jemljejo energijo, voljo in pogum.

- Optimizem daje inspiracijo in željo po tem, da bi segli više in dosegli več.

- Pesimizem ljudi venomer spravi na njihovo najnižjo točko.


Če ste po naravi optimisti, boste navadno pričakovali, da se vam bodo dogajale lepe stvari. Če pa ste pesimist, se boste v večini primerov znašli v situacijah, ki vam in vašemu življenju ne bodo prinašale ničesar dobrega.

Tukaj sledi vprašanje, ali lahko nekdo preprosto postane optimist? Seveda lahko! Mi smo tisti, ki izbiramo, kakšen bo naš pogled nas svet. Lahko se odločimo, da je svet grd in poln samih slabih stvari, lahko pa se odločimo, da bomo iz vsake situacije pobrali le najboljše.

Biti optimist pomeni upati si zares živeti življenje, kdaj pa kdaj tudi tvegati, iti preko različnih preprek, ampak jih videti le kot priložnost za rast in osebnosti razvoj. V življenju vsi delamo napake, na nas pa je, da se odločimo,  kakšen bo naš odnos do njih.

Zapomnite si, da je življenje polno priložnosti in kakšen spodrsljaj nam ne sme vzeti volje, upanja in vere. To so le priložnosti, da se kaj novega naučimo in smo potem le še močnejši in samozavestnejši.

Zagotovo še niste srečali uspešnega pesimista. Zato sprejmite odločitev, da bo vaš pogled na svet svetel in pozitiven. Boste videli, kako se bo svet začel spreminjati pred vašimi očmi.