Starodavna zdravilska metoda? Absolutno da! (1. del)

Starodavna zdravilska metoda? Absolutno da! (1. del)

Refleksoterapija je starodavna zdravilska metoda, ki celovito vpliva na telo, um in duha. S stopal tako kot z zemljevida beremo zdravstveno stanje celotnega organizma. Bolečine v refleksnih conah na stopalu kažejo na to, da človek ni več zdrav. Masaža vzbudi naraven proces samozdravljenja, zato pomaga pri marsikateri težavi, seveda pa je hkrati tudi preventiva, saj nam pove, kje v prihodnosti lahko imamo težave.

Ker so stopala poleg srca najbolj obremenjen del telesa, je masaža terapevtsko zelo učinkovita.

Refleksnoconska masaža stopal je specifična tehnika različnih pritiskov na natančno določene refleksne točke na stopalu ali dlaneh, ki temeljijo na načelu, da so refleksne točke na stopalu povezane s posamičnim organom v telesu. Stopalo predstavlja mikrokozmos telesa, vseh organov, žlez in drugih telesnih delov, ki so na stopalu enako razporejena kot v telesu.

Takšna masaža se ne ukvarja samo s posamičnimi simptomi, organi ali boleznimi, temveč s človekom kot celoto, pri čemer njegovo zdravje predstavljata uravnoteženost in harmonija v notranjosti in z drugimi. Refleksoterapevt je kot posrednik, ki aktivira človekov potencial samozdravljenja.

V modernem času je refleksnoconska masaža postala umetnost dotika, zelo učinkovita terapija na širokem polju holistične medicine in obenem znanost. Znanost, zato, ker temelji na poznavanju človeške psihe, delovanju živčevja in razumevanju delovanja organskih sistemov. Umetnost zato, ker je vsaka terapija stvaritev, pri kateri terapevt spretno uporabi svoje znanje, dinamiko dotika ter način dela in obenem ustvarja odnos med seboj in stranko.

Kontraindikacije starodavne zdravilske metode!

Refleksoterapevt pred prvo terapijo vedno opravi intervju in tako imenovan A-test. A-test je prvi pregled stopala, kjer z ogledom in otipom ugotovimo motene cone stopala. Pri ogledu stopala lahko refleksoterapevt opazi bradavice, kurja očesa, počeno kožo med prsti, glivice, rane, suho kožo, krčne žile, barvo stopala, ugotovi motnje okostja stopala (povešeno ali plosko stopalo, hallux valgus, poškodbe na notranjih ali zunanjih gležnjih ... Refleksoterapevt s pregledom in otipom refleksnih con ugotovi, kje je lahko vzrok možnih težav. Seveda so lahko motene cone tudi posledica obutve ali fizičnih obremenitev in načina življenja.

Je pa seveda potrebno upoštevati kontraindikacije, ki so jasno določene in jih vsak usposobljeni terapevt tudi pozna in prepozna.

Kontraindikacije so: infekcijske in vročinske bolezni, akutna žilna in limfna vnetja, tvegana nosečnost, poškodbe, ulkusi, gangrena, glivična obolenja, težje psihične motnje, vse psihične motnje, kjer ni stalnega stika z resničnostjo (manična depresivna motnja, shizofrenija ipd.).

Pogojne kontraindikacije pa so: neurejen diabetes, onkološka obolenja, pred- in pooperativna stanja, srčna obolenja, lažje psihične motnje, epilepsija.

Ob pravilni uporabi ...

Refleksnoconska masaža ni omejujoča in je ob pravilni uporabi primerna za vse ljudi. Tudi kot samo-terapija je ob dobrem priročniku učinkovita kot prva pomoč ali samopomoč. Če zaradi določenih težav ni mogoča refleksoterapija stopala, se lahko izvaja na dlaneh. Refleksoterapija je ob pravilni uporabi primerna za prav vse starostne skupine: dojenčke, otroke, mladostnike, odrasle in starostnike kot tudi za različne specifične skupine, npr. športnike, nosečnice.

Zanjo se odločimo zgolj iz preventivnih vzrokov. V nihanju našega počutja ohranja ravnovesje. Vsakodnevna naglica, obveznosti, nepravilna prehrana, premalo gibanja ... povzročajo negativen stres, ki neugodno vpliva na celoten človeški organizem – poruši se ravnovesje. Stres in napetost povzročata višji srčni utrip, začasno blokado prebavnega sistema, zoženje krvnih žil in s tem pretoka krvi. Telo ne dobi dovolj kisika in drugih hranilnih snovi. Dlje časa trajajoči stres pa je tudi eden izmed pomembnih dejavnikov bolezni. Refleksoterapija vodi v sprostitev, pospeši krvni obtok in s tem oskrbo celic s hrano in kisikom.

 

Avtor članka: Marina Kogovšek, refleksoterapevtka

Foto: Freeimages.com

 

P.S.

Pri portalu epsihologija smo se odločili, da ti pomagamo pridobiti še 5% velikonočni popust za delavnico "Moč je v tebi: Vsak je sreče (zdravja, počutja) kovač".

Kaj je treba storiti?

Do 18.3.2016 nam na urednistvo@epsihologija.si ali na dotikmavrice@gmail.com napiši besedo "refleksoterapija".

Prvih pet, ki se, bo oglasilo, bo Marina Kogovšek, refleksoterapevtka podarila dodatnih 5% popusta na delavnico. (Popusti se seštevajo).

 

 

 

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Vpliv staršev na mentalno zdravje otroka

Refleksoterapija je starodavna zdravilska metoda, ki celovito vpliva na telo, um in duha. S stopal tako kot z zemljevida beremo zdravstveno stanje celotnega...