Stari starši igrajo pomembno vlogo v življenju svojih vnukov

Stari starši igrajo pomembno vlogo v življenju svojih vnukov

Eriksonova stopenjska teorija trdi, da vsa živa bitja skozi svoj razvoj doživijo določene mejnike. V vsaki fazi razvoja gre lahko za negativne ali pozitivne dogodke. Erikson kot osrednjo lastnost odrasle dobe opredeljuje generativnost.

Generativnost predstavlja sprejemanje drugih ljudi, intrizično zadovoljstvo pri delu, skrbnost do otrok (potomcev), partnerjev in širšega okolja. Omenili smo, da v fazi generativnosti v ospredje pride večja skrb za potomce, kar se izraža skozi različne načine – od neposredne skrbi za otroke do tega, da jim plačajo študij, jim kuhajo najljubše jedi itd.

Ljudje zmotno mislijo, da se razvoj konča, ko stopijo v odraslost, a Erik Erikson dokazuje, da se ta nadaljuje tudi v starejši odraslosti. Eden pomembnejših mejnikov srednje odraslosti je prav vloga starega starša. In prav staro starševstvo je tista vloga, ki ljudem v srednji odrasli dobi pomaga, da izrazijo svojo generativnost. Kot navaja Maja Zupančič, rojstvo vnukov velika večina odraslih ocenjuje kot pomemben socialni življenjski dogodek.

Wall Street Journal je objavil članek, v katerem navajajo, da je po raziskavi, v kateri je sodelovalo skoraj 2000 starih staršev, ena četrtina ocenila, da na leto svojim vnukom nameni 1000 ameriških dolarjev ali več. Denar ni vse, to drži, a statistika nam vseeno pove nekaj o tem, kako stari starši skrbijo za svoje vnuke.

Če so razmere in odnosi v družini dobri, stari starši pogosto želijo po svojih najboljših močeh pomagati svojim odraslim otrokom, ki v tistem času sami postanejo starši. Starejši odrasli, ki imajo že kar nekaj življenjskih izkušenj, lahko novopečene starše naučijo marsikaterih novih veščin, kot so na primer hranjenje otroka, kopanje, načini, kako ga potolažiti. V tem obdobju stari starši dobijo drugo priložnost za to, da lahko izkažejo svojo skrb.

Pogosto je babica tista, ki pomaga novopečeni mamici kuhati in pospravljati, dokler si ta fizično in psihično ne opomore od poroda in je sposobna sama prevzeti vse nove odgovornosti. Včasih je dovolj, da babica novopečeni mamici le nakaže, da dela vse v redu in ji tako potrdi, da dobro opravlja svojo novo nalogo.

Veliko ljudi priznava, kako pomembno vlogo so v času otroštva igrali njihovi stari starši. Spomini otrok, ki so odraščali v mestih in so med počitnicami hodili k dedku in babici, kjer so se naučili ribariti in plavati, zagotovo prikličejo nasmeh na obraz.

Stari starši so tudi tisti, ki svoje vnuke včasih malce razvajajo: kupijo tako želeno obleko za na zabavo, spečejo najboljše piškote in pripovedujejo zanimive zgodbe iz svojega življenja. Zagotovo drži, da imajo stari starši močan vpliv. Življenjska doba se podaljšuje in starejši ljudje so dlje časa zdravi, zato bodo v prihodnosti stari starši dlje časa igrali pomembno vlogo v razvoju svojih vnukov.

Ljudje v obdobjih srednje in pozne odraslosti skozi svoje vloge starih staršev zadovoljujejo svoje osebne in socialne potrebe, značilne za to obdobje. Stari starši so prav tako zelo pomembni za svoje vnuke, saj jim predstavljajo pomemben vir zadovoljstva, opore in znanja, vnuki pa skozi odnos s starimi starši dobivajo tudi pomembne informacije o mišljenju in delovanju starejših ljudi.

 

Vir:

Psychology Today

Marjanovič Umek L., Zupančič M. (ur.), 2004. Razvojna psihologija. Ljubljana, Založba Rokus.

Foto: Freedigitalphotos.net