Spremenite skušnjavo v disciplino

Spremenite skušnjavo v disciplino

Naj vas ne premamijo skušnjave, ampak jih raje izkoristite za to, da krepite svojo osredotočenost.

Morda ste tudi vi že slišali različne kritike na zahodnjaško družbo: Ljudje naj bi postajali vse manj disciplinirani, vse manj osredotočeni. Vse nove elektronske distrakcije, kot sta facebook in twitter, uničujejo našo sposobnost za resnično osredotočenost na eno stvar.

Veliko ljudi ne ve, kaj naj si misli o vsem skupaj. Zagotovo imate tudi vi okrog sebe kar nekaj uspešnih in zelo osredotočenih ljudi. Številni pravijo, da so bili neosredotočeni in raztreseni že tudi pred pojavom interneta. Ves razvoj pa je vse skupaj le še poslabšal. Lahko pa stvar obrnemo v svoj prid in rečemo, da nam ravno vsa ta sodobna tehnologija ponuja priložnost, da začnemo vaditi disciplino in osredotočenost.

Številni ljudje imajo danes težave z različnimi oblikami odvisnosti od sodobne elektronike – ena od njih je tudi odvisnost od video igric. Navadno način, s katerim se želimo prepričati v to, da se ne bi vdajali določeni odvisnosti, ne obrodi sadov. To je tako, kot če bi nekomu rekli, naj ta trenutek misli na vse, samo na slona ne. Obstaja veliko bolj neposreden način, kako spremeniti neko navado, lepo pa ga je ubesedil Victor Frankl:

»Med dražljajem in odgovorom nanj je prostor. V tem prostoru pa se skriva naša moč, da izberemo svoj odziv. V našem odgovoru se skrivata naša rast in svoboda.«

Če upočasnimo svoj ritem in smo pozorni na vsak trenutek na tak način, kot se popolnoma osredotočamo na tisto video igrico, krof ali nakupovanje, potem lahko izbiramo, kakšen bo naš naslednji korak. Vsak korak bo tako narejen z namenom in popolnim zavedanjem, ne pa z avto pilotom.

Pomanjkanje osredotočenosti in različne skušnjave niso novodobne težave. Pred video igricami so se ljudje na enak način izgubljali v gledanju televizije, knjigah in drugem. Morda so različne elektronske naprave in razvoj svetovnega spleta poskrbeli za to, da so ljudje lažje neosredotočeni – vsi se lahko strinjamo, da vse prej našteto zahteva ogromno naše pozornosti.

To tudi pomeni, da imamo zdaj več možnosti kot kdajkoli prej za to, da se upremo skušnjavi in namesto tega raje izberemo disciplino.

 

Vir: Psychology Today l Foto: Freedigitalphotos.net

 

 

 

 

 

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Ko trdna volja popusti: Kako se upreti skušnjavi?

Morda ste tudi vi že slišali različne kritike na zahodnjaško družbo: Ljudje naj bi postajali vse manj disciplinirani, vse manj...