Shizofrenija se navadno začne v mladi odrasli dobi

Shizofrenija se navadno začne v mladi odrasli dobi

Shizofrenija se med duševnimi boleznimi od drugih zagotovo razlikuje v tem, da se skoraj vedno začne v zgodnjem odraslem obdobju – nikoli v otroštvu ali adolescenci, zelo zelo redko pa tudi po 30. letu. Pri večini ljudi se tako bolezen začne med 20. in 30. letom – pri moških v poprečju nekaj let prej kot pri ženskah.  

Tudi zaradi tega gre za tako težko duševno bolezen – posameznik si ravno začne utirati svojo pot v življenju in najde svoj prostor pod soncem, razvije se njegova osebnost in odnosi z drugimi, potem pa kar naenkrat udari bolezen.

Tudi sicer so simptomi shizofrenije za marsikoga zelo zastrašujoči in težavni. Mlada ženska je svojo izkušnjo s shizofrenijo opisala takole (za shizofrenijo je zbolel njen prijatelj):

»Moj prijatelj je postajal vedno bolj čuden. Vse skupaj se je začelo poleti, ko je večkrat rekel, da v glavi ves čas sliši glasove različnih ljudi. Nato je nekoč odšel od doma in se ni vrnil več dni – nihče ni vedel, kjer je! Misli, da mu želijo drugi škodovati, ves čas ima občutek, da ga nekdo zasleduje. Poznala sem ga kot zelo flegmatičnega fanta, ki se ni preveč obremenjeval s stvarmi – zdaj te osebe ni več. Ni več prisoten in včasih se mi zdi, kot da ne bi imel več čustev. Misli, da pomoči ne potrebuje ter ne opazi, da se je karkoli spremenilo. Čez nekaj časa je prijatelj vendarle privolil, da obišče zdravnika, kjer so mu predpisali ustrezno zdravljenje. A šlo je za zelo dolgotrajen proces, ki je od vseh bližnjih zahteval veliko potrpljenja.«

Žal se številni bolniki s shizofrenijo niti ne zavedajo svoje bolezni. Ne gre za strategijo soočanja z boleznijo, ampak je to preprosto del simptomov samih. In prav zaradi tega je poiskati pomoč za tako osebo še toliko težje.

Zelo pomembno je poudariti, da shizofrenija ni življenjska obsodba, je le diagnoza. Bolniki imajo danes na voljo številne oblike zdravljenja in podpore.

Vir: Psych Central News l Foto: sx.hu