Sadizem ali mazohizem? S čim pa je vam postregla vaša družina? (2. del)

Sadizem ali mazohizem? S čim pa je vam postregla vaša družina?  (2. del)

Kot sem zapisala že v prejšnjem prispevku, spolnost velja za svet, kjer se med dvema odigravajo vse njune najintimnejše fantazije. Pa vendar je spolnost še veliko več. V spolnosti nezavedno odražamo vso dinamiko primarne družine, ki se je od našega rojstva dalje, pa skozi vso vzgojo, »vgravirala« globoko v nas.

Predstavljajte si dečka, ki je bil kot otrok v svoji družini vzgajan s fizično kaznijo, ki je bila povsem samoumevna tehnika vzgoje. Oče ga je pogostokrat kaznoval tako, da ga je pretepal s pasom takšne in drugačne debeline; odvisno pač od tega kakšno lekcijo mu je želel dati. Kako mislite, da se je takšen deček počutil? Osramočenega, ponižanega, v sebi pa je kuhal jezo in slo po maščevanju! Kaj bo takšnemu dečku, ko odraste v moškega in se bo spoznaval s spolnostjo, najprej prišlo na misel kot njegova najbolj vznemirljiva fantazija? Bičanje partnerke, vendar! Ali lahko čutite past, v katero je ujet ta moški? To zanko nasilja?

Namreč tisto, kar je kot otrok najbolj sovražil (pretepanje s pasom kot način kaznovanja), je sedaj postal njegov fetiš, njegova skrita fantazija in način, ki ga najbolj vzburja med spolnim odnosom. Ta moški ima že od malih vnog v sebi vrojen sadizem! In koga bo izbral za svojo partnerko? Žensko, ki je odraščala v mirni, harmonični družini? Zelo malo verjetno! Če pa že, potem so člani v njeni družini nasilje izražali na zelo prefinjen in podtalen način, s t.i. pasivno agresijo. Mama, ki je očeta zaradi njegovih poznih prihodov »kaznovala« s tihimi dnevi, ali pa mu je en teden zapored stregla s hladno večerjo ipd. Ni nujno, da so žensko kot deklico starši kaznovali neposredno s fizično kaznijo, a so kljub temu poskrbeli, da jo je dobro začutila! Če je bila preveč poredna, jo je na postelji pričakala razrezana njena najljubša plišasta igračka, ali pa so ji odpeljali, če ne celo mučili in pred njenimi očmi usmrtili njenega ljubega psička!

Takšna deklica se že v rani mladosti spozna s sadističnimi vzorci in kdo ji bi bil privlačnejši od fanta, ki jih nosi v sebi? Sama se je naučila kako se pokoriti, biti ubogljiva, predvsem pa, kako skriti globoko žalost, ko te nekdo kaznuje; skratka mazohima! In ravno to »kaznovanje« bo postalo njen skriti fetiš! Izživljanje, ki ji je nekoč povzročilo globoko žalost, ji bo postalo tako domače, da ga bo kot mlada ženska ponovno takoj »zavohala« pri partnerju, v katerega se bo nesmrtno zaljubila ter se mu prepustila v spolnih sado-mazohističnih igricah. Kar je najbolj žalostno, pa je to, da ji je trpljenje postalo tako domače, da bo v partnerja, ki ji ga ponovno povzroča, nesmrtno zaljubljena in mu zvesto predana, ne glede na to, koliko se nad njo izživlja! Kako tudi ne, ko pa ji je on omogočil ponovno srečanje s svojo primarno družino, ki jo, odkar se je od nje osamosvojila, večkrat zelo pogreša! Narobe svet, kajne?  

 

Avtorica: mag. Klementina Sambolić, prof.RP, univ.dipl.soc.del., Predsednica Društva za psihosocialno pomoč in terapevtske storitve-Psih@