Sadizem ali mazohizem? S čim pa je vam postregla vaša družina? (1. del)

Sadizem ali mazohizem? S čim pa je vam postregla vaša družina?  (1. del)

V preteklih pisanjih sem opisala dinamiko in procese v družini, ki nas determinirajo kot odrasle osebe v partnerskih odnosih in odnosih z okolico. Danes pa se posvečam malo bolj »žgečkljivi« temi: spolnosti! Seveda nisem nikakršen seksolog, zato se nimam namena razpisati o spolnih tehnikah, malo pa se jih bom vseeno dotaknila, saj me je k temu navdihnilo nedavno poznanstvo s prijateljem muslimanskega porekla.

Spolnost velja za svet, kjer se med dvema odigravajo vse njune najintimnejše fantazije. A je s stališča družinskih terapevtov mnogo več kot le to! V spolnosti nezavedno odražamo vso dinamiko primarne družine, ki se je od našega rojstva dalje, pa skozi vso vzgojo, »vgravirala« globoko v nas.

Če so v naši primarni družini prevladovali zdravi odnosi medsebojne ljubezni, razumevanja in harmonije, potem je velika verjetnost, da v spolnost s svojim intimnim partnerjem ne bomo vnašali veliko tehnik, ki bi vsebovale elemente nasilja in agresije, t.i. sado-mazohističnih tehnik. Če pa smo kot otroci bili deležni katere od oblik psihičnega, fizičnega ali spolnega nasilja, ali pa smo bili priča nasilja enega starša nad drugim, so se ti vzorci nasilnega vedenja nezavedno zapisali v naše telo. Kot takšni imajo potrebo priti na plan v kakršnikoli obliki vedenja, med drugim in predvsem pa v spolnosti! Kajti vse ostale oblike vedenja imamo lažje »pod kontrolo,« v spolnosti pa spontano izberemo način, s katerim bomo izrazili svoje najintimnejše potrebe.

Če so v nas zarisani: mir, harmonija ter nežnost, potem bomo temu primerno izražali tudi spolnost. Če pa je vzgoja v mladostniku in odraslemu pustila mnogo elementov nasilja, pa bomo le-tega poskušali kanalizirati v spolnosti s partnerjem. Kajti dinamika nasilja je izjemno močna in ko je enkrat zapisana v našem telesu, kar kliče po tem, da pride ponovno na dan! Vzburjenost in adrenalin, ki ga povzroča spolnost, sta kot nalašč za to, da te vzorce nasilja prebudita!

 

Avtorica: mag. Klementina Sambolić, prof.RP, univ.dipl.soc.del., Predsednica Društva za psihosocialno pomoč in terapevtske storitve-Psih@