Ribje olje lahko izboljša spomin in upočasni upad kognitivnih sposobnosti

Ribje olje lahko izboljša spomin in upočasni upad kognitivnih sposobnosti

Raziskava, objavljena v strokovni reviji Alzheimer’s & Dementia, je pokazala, da lahko jemanje ribjega olja v obliki prehranskega dopolnila pri odraslih pomaga precej zmanjšati upad kognitivnih sposobnosti.

Raziskovalci so se ukvarjali s povezavo med jemanjem ribjega olja v obliki prehranskega dopolnila in zmožnostjo pomnjenja. V retrospektivni študiji so morali starejši odrasli izpolniti nevropsihološke teste, raziskovalci pa so pri njih vsakih šest mesecev opravili tudi slikanje možganov.

V skupini je bilo 229 odraslih, ki niso imeli nobenih kognitivnih težav, 397 so imeli diagnosticirano blažjo obliko kognitivne napake, 197 pa jih je imelo Alzheimerjevo bolezen.

Kot je povedal vodja raziskave Lori Daiello, vsako minuto vsaj eni osebi diagnosticirajo diagnozo Alzheimerjeva bolezen, stroka pa kljub vsem prizadevanjem še vedno ni našla ustreznega zdravila, s katerim bi pozdravili to bolezen.

Stroka se trenutno ukvarja s številnimi študijami, s katerimi želi najti najbolj optimalno obliko zdravljenja za bolnike z Alzheimerjevo boleznijo. Prav tako je zelo pomembno, da strokovnjaki pridejo do odgovora, kako preprečiti Alzheimerjevo bolezen oziroma upočasniti upad kognitivnih sposobnosti.

Kot so ugotovili raziskovalci, uživanje ribjega olja izjemno pozitivno vpliva na upočasnitev zmanjšanja kognitivnih sposobnosti - ti pozitivni učinki pa so se pokazali samo pri skupini popolnoma zdravih posameznikov.

Čeprav bo treba področje še dodatno raziskati, pa so obstoječi rezultati zelo obetavni. Kot ocenjujejo strokovnjaki, ima v Združenih državah Amerike Alzheimerjevo bolezen več kot pet milijonov ljudi.

 

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net