Razdelita si hišna opravila

Razdelita si hišna opravila

Izsledki raziskave, opravljene na Univerzi v Missouriju, kažejo, da naj bi delitev del znotraj gospodinjstva ter starševskih obveznosti pomagala izboljšati kakovost zakona.

Raziskovalci pa hkrati poudarjajo, da enakovredna delitev opravil in dolžnosti ni vedno potrebna, saj nekateri pari že takoj na začetku zveze jasno izrazijo pričakovanja eden do drugega.

Adam Galovan, vodja raziskave in doktorski študent na področju družinskih študij, pravi, da delitev opravil za vsak par pomeni nekaj drugega. »Par se lahko izmenjuje pri menjavi plenic ali pa eden od zakoncev pazi otroke, medtem pa drugi pripravlja večerjo. Če zakonca stvari počneta skupaj in se o delitvi del jasno dogovorita, lahko zelo prispevata h kakovosti svojega zakona.«

Galovan je s kolegi z Univerz Brigham Young in Utah pod drobnogled vzel 160 heteroseksualnih parov, saj je želel ugotoviti, kako zakonci razdelijo domača opravila ter kako to vpliva na odnos med njimi. Pari, vključeni v raziskavo, so bili v poprečju poročeni pet let in imeli vsaj enega otroka, starega pet let ali manj. Večina staršev je imela med 25 in 30 let, približno 40 % žensk pa je bilo zaposlenih za polni ali vsaj polovični delovni čas.

»Bolj, ko so bili možje vključeni v družinska opravila, bolj je to vplivalo na kakovost partnerske zveze,« pravi Galovan. Dodaja še, da se je ženskam zdelo pomembno, da je tudi mož vključen v domača opravila. Če moški opravlja hišna opravila in se ukvarja z otroki, se na ta način povezuje tudi s svojo partnerko. In prav ta povezava ustvarja boljši partnerski odnos.

Tudi to, kako je oče povezan z otroki, vpliva na kakovost zakonske zveze. »Če žena začuti, da so oče in otroci povezani med sabo, je to zanjo zelo pomembno, kar posledično vpliva na boljše in kakovostnejše odnose med zakoncema.

Starševstvo še zdaleč ni preprosto in za vse starše predstavlja velik izziv. Galovan poudarja, da traja nekaj časa, da se novopečeni starši prilagodijo na svojo novo vlogo in popolnoma normalno je, da za mnoge ta nova življenjska za mnoge lahko precej stresna. Mladi raziskovalec predlaga, naj se starši temu zoperstavijo tako, da jasno postavijo, kaj bo imelo prednost.

 »Poiščita načine, da tudi čez dan ostaneta povezana – skupaj pomijta posodo ali pa si oglejta najljubšo televizijsko serijo. Te drobne stvari igrajo pomembno vlogo v partnerski zvezi in prispevajo k večjemu zadovoljstvu obeh zakoncev,« zaključuje Adam Galovan.

 

Vir: Psych Central l Foto: Freedigitalphotos.net

 

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Kaj je alergija?

Delitev del znotraj gospodinjstva ter starševskih obveznosti naj bi pomagala izboljšati kakovost zakona.

Torek je dan za: Odpiranje čustev skozi glasbo!

Delitev del znotraj gospodinjstva ter starševskih obveznosti naj bi pomagala izboljšati kakovost zakona.

Ponedeljkov motivacijski nasvet tedna: 5 pravil, kako doseči tisto kar si želimo!

Delitev del znotraj gospodinjstva ter starševskih obveznosti naj bi pomagala izboljšati kakovost zakona.