Prijateljstvo obogati življenje in poskrbi za boljše zdravje

Prijateljstvo obogati življenje in poskrbi za boljše zdravje

Prijateljstva lahko močno vplivajo na vaše zdravje in dobro počutje, a verjetno vsi veste, da je treba za trdne prijateljske odnose vložiti kar nekaj truda. Pomembno je, da se zavedate, kako pomembna so prijateljstva v vašem življenju in kaj lahko naredite za to, da bodo prijateljski odnosi trajali.

Kaj prinašajo prijateljstva?

Dobri prijatelji skrbijo tudi za vaše zdravje. Prijatelji so tisti, ki se z vami veselijo, ko ste veseli in tisti, ki z vami jočejo, ko ste žalostni. Prijatelji so tisti, ki poskrbijo, da niste osamljeni. A to še ni vse. Prijatelji vam dajejo občutek pripadnosti in poslanstva, vas osrečujejo, vam pomagajo zmanjšati stres, izboljšujejo vašo samopodobo, vam pomagajo spopasti se s težkimi življenjskimi trenutki, kot so na primer ločitev, bolezen, izguba zaposlitve, smrt bližnjega. Prijatelji vas prav tako spodbujajo, da spremenite nezdrave razvade, kot so na primer nezdravo prehranjevanje, kajenje, pitje alkohola ali premalo gibanja.

Zakaj je včasih tako težko stkati prijateljstvo ali ga obdržati?

Veliko odraslim se zdi težko splesti novo prijateljstvo ali ohranjati že obstoječo prijateljsko vez. Zaradi drugih obveznosti, kot so na primer služba, skrb ta otroke ali ostarele starše pogosto pozabimo na prijatelje. Prav tako se zgodi, da se prijatelji oddaljijo, saj so se spremenili ali pa so se spremenili njihovi interesi. Razvijanje in ohranjanje prijateljstva zahteva nekaj truda. A verjemite, da se vam bo »naložba« v dobre prijateljske odnose še kako obrestovala.

Malo ali veliko prijateljev?

Nekateri ljudje morajo okrog sebe imeti veliko socialno mrežo, spet drugim pa je ljubše, da imajo okrog sebe majhen krog prijateljev in znancev. Prav tako obstaja veliko različnih vrst prijateljstev. Lahko imate le nekaj prijateljev, s katerimi ste si zelo blizu in s katerimi razpravljate o globokih osebnih temah. Spet drugim je ljubše, da so njihova druženja s prijatelji bolj neformalna – z njimi gredo v kino, igrajo košarko ali skupaj preizkušajo nove recepte. Pomembno je le to, kaj ustreza vam. Kakovost vašega prijateljskega odnosa je ne nazadnje bolj pomembna od števila prijateljev.

Nikoli ni prepozno, da stkete novo prijatejstvo ali obnovite staro prijateljso vez. Čas, ki ga boste namenili svojim prijateljem, se vam bo bogato poplačal – dokazano je, da prijateljske vezi pomagajo izboljašti naše zdravje in splošno počutje, poleg tega pa je v družbi pravih prijateljev pogled v prihodnost zagotovo lepši.

Vir: Mayo Clinic l Foto: Freedigitalphotos.net