Pozitiven stres od prazgodovine do danes

Pozitiven stres od prazgodovine do danes

Danes na vsakem koraku slišimo veliko o stresu. Kako stres uničuje naše zdravje, kako stres negativno vpliva na nas, kako smo pod stresom in izgoreli. V medijih, časopisih, revijah, internetu  najdemo kopico člankov, prispevkov in reklam, kaj je stres in kako ga odpraviti.

Ko opazujem vso dogajanje okoli stresa, se pogosto vprašam, ali ljudje dejansko razumejo, kaj je stres? Od kje izvira? In kakšni so njegovi simptomi? Predvsem se zadnje čase ne morem znebiti občutka, da marsikdo misli, da je stres nekaj, kar sta si sodobna psihologija in medicina izmislili v zadnjih 50 letih. Opažam tudi, da se je stresa prijel izredno negativen prizvok. Je stres res nekaj slabega, gre za težavo zadnjega stoletja?

 

KAJ JE STRES

Stres je normalen odziv človeka na različne stresorje, ki vplivajo nanj. Stresorji so vsi dejavniki, ki kakorkoli zamajejo telesno ravnovesje. Stres je telesni, vedenjski in čustveni odgovor posameznika, ki se poskuša prilagoditi notranjim ali zunanjim obremenitvam.

V prvi vrsti je stres telesni in fiziološki odziv posameznika na situacije, ki nas kakorkoli ogrožajo, so nam v izziv ali od nas zahtevajo neko prilagoditev na situacijo. Sprva so se pionirji na področju raziskovanja stresa ukvarjali predvsem s stresorji iz okolja, kaj kmalu pa so ugotovili, da je pri doživljaju stresa bistvenega pomena človekova interpretacija dogodka.

 

PRASTRES?

Čeprav se v zadnjih desetih letih vse več govori o stresu kot o tegobi modernega načina življenja, moramo vedeti, da stres človeka in tudi živali spremlja tekom naše evolucije.

Naš pračlovek je bil v prazgodovini podvržen različnim stresorjem. Seveda so se ti razlikovali od stresorjev, ki jih doživljamo danes. Velik stres mu je predstavljalo dejstvo, da je lahko v vsakem trenutku plen, hkrati pa tudi plenilec, ki priskrbi hrano. V trenutku, ko se je naš pračlovek znašel pred zverjo, se je njegovo telo odzvalo na stres, se primerno aktiviralo in se podalo v boj ali beg.

Če se podamo v boj ali beg, je ključnega pomena, da naše telo hitro dobi veliko količino energije in jo čim hitreje uporabi ter se s stresom sooči. Če se je pred pračlovekom znašla zver, je bilo zelo pomembno, da je hitro zbežal.

Zakaj je bil torej stres v takem trenutki primeren?  Zanj je namreč značilen zelo specifičen odgovor organizma. Na telesni ravni se začne  pospešeno izločanje hormonov (adrenalina in kortizola) in endofrinov, ki so zelo pomembni pri aktivaciji energije. Srce začne hitreje biti, da v obtok prečrpa več krvi, ki je zaradi pospešenega dihanja bolj bogata s kisikom, ta pa je pomemben pri prenašanju energije po telesu. Zenice se razširijo, kri se hitreje strjuje, upočasni se prebavni sistem in zniža se temperatura na periferiji telesa (noge in roke). Mišiče postanejo napete in aktivirane. Če dobro premislimo, vidimo, da so vsi našteti telesni znaki zelo učinkoviti, če se želimo hitro soočiti s stresorjem, ki deluje na nas. Odgovor organizma na stres je torej orodje, ki nam v določenih trenutkih koristi.

Kdaj pa nastane težava? V trenutkih, ko stres postaja kroničen, tako kot v današnjem življenju. Kroničen stres pomeni dlje časa trajajoči stres. Lahko je posledica enkratnega močnejšega stresorja ali niza več manjših stresov, ki se kopičijo. Pri tem je telesni odziv popolnoma enak kot pri našem pračloveku. A v resnici takšnega odziva za rešitev stresorja ne potrebujemo.

Zamislimo si naše običajne stresorje: pomanjkanje časa, zahteve v službi, nejasne vloge, kratki časovni roki, previsoke zahteve, medosebni konflikti, nezadovoljstvo, stalno dokazovanje, premalo spanja in mnogo drugih, ki se vrstijo en za drugim. Vprašajmo se, ali je smotrno, da telo odreagira na način, kot smo ga opisali pri pračloveku. Seveda ne, saj se telo v takšnih  stanjih, brez počitka, sprostitve in vrnitve v »normalno stanje« prične izčrpavati. In tu nastane problem stresa kot povzročitelja mnogih psihosomatskih obolenj.

 

Celoten članek si preberite v brezplčani reviji Virus.

Avtorica: Eva Kovač, uni. dipl. psih.

Foto: sxc.hu

Eva Kovač
Eva Kovač

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Kako obvladati napetost in nemir

Danes na vsakem koraku slišimo veliko o stresu. Kako stres uničuje naše zdravje, kako stres negativno vpliva na nas, kako smo pod stresom in...

Če se srečate z izgorelostjo

Danes na vsakem koraku slišimo veliko o stresu. Kako stres uničuje naše zdravje, kako stres negativno vpliva na nas, kako smo pod stresom in...