Povišan krvni tlak in diabetes povezana z upadom kognitivnih funkcij

Povišan krvni tlak in diabetes povezana z upadom kognitivnih funkcij

Z visokim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo se tudi pri nas spopada vse več ljudi. Odrasli s sladkorno boleznijo tipa dva naj bi bili kar štirikrat bolj podvrženi tveganju za pojav bolezni srca in ožilja oziroma za srčni infarkt kot pa zdravi ljudje.

Tudi visok krvni tlak že dolgo časa velja za faktor tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Če pa  ima nekdo povišan krvni tlak in še sladkorno bolezen, se tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja še dodatno poveča.

Visok krvni tlak in sladkorna bolezen – dvojna težava

Visok krvni tlak in sladkorna bolezen tipa 2 poleg povečanega tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja ter srčnega infarkta negativno vplivata še na število možganskih celic ter na upad kognitivnih funkcij.

Raziskovalci z ameriške klinike Mayo so ugotovili, da so ljudje, ki imajo v starosti težave s povišanim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo, podvrženi večjemu tveganju za izgubo možganskih celic in upad miselnih sposobnosti. Po besedah raziskovalcev so imeli posamezniki zaradi tega več težav s spominom in mišljenjem kot pa zdravi ljudje.

Če lahko v starosti nadzorujemo ali preprečimo sladkorno bolezen in povišan krvni tlak, lahko tako močno vplivamo tudi na svojo miselno ostrino ter preprečimo oziroma preložimo poškodbe možganskih celic, ki vodijo do težav z mišljenjem in pomnjenjem ter demence.

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli starostniki, ki so sladkorno bolezen dobili šele v zrelih letih, ravno tako poškodovana določena področja možganov. Sladkorna bolezen torej povzroča nepopravljivo škodo na naših možganih, ne glede na to, kdaj se pojavi.

Povišan krvni tlak v starosti povezan z razvojem Alzheimerjeve bolezni

Pri ljudeh v srednjih letih, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom, se v spinalni tekočini pogosteje nahajajo biomarkerji za Alzheimerjevo bolezen.

S spremembo načina življenja lahko znižamo krvni tlak in zmanjšamo tveganje za razvoj sladkorne bolezni

Obstajajo različni načini, kako znižati povišan krvni tlak in zmanjšati tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Sprememba načina življenja je nujna – redno gibanje, zdrava prehrana in uspešno obvladovanje stresa so zagotovo ukrepi, s katerimi bomo zase in za svoje zdravje naredili veliko.

Redna aerobna vadba, vaje za moč, joga in čuječa meditacija lahko močno vplivajo na naše zdravje in dobro počutje, skrbijo pa tudi za boljše miselne sposobnosti.  Redno gibanje namreč dokazano pozitivno vpliva na nevrogenezo.

Vir: Psychology Today l Foto: