Postanite prostovoljec

Postanite prostovoljec

Številne raziskave potrjujejo povezavo med prostovoljstvom in dobrim zdravjem. Prostovoljci živijo dlje, imajo boljše delovne navade, poleg tega pa so manjkrat depresivni.

Ugotovitve raziskave “Kako prostovoljstvo vpliva na naše zdravje” (Health benefits of Volunteering), ki je bila opravljena leta 2007, so bile naslednje:

-       Starejši prostovoljci dobijo od prostovoljstva največ koristi, povezanih z zdravjem in dobrim počutjem. Prostovoljstvo pozitivno vpliva tako na njihovo telesno kot mentalno zdravje.

-          Zaradi prostovoljnega dela naj bi bili ljudje bolj zadovoljni v življenju.

-          Prostovoljstvo in dobro fizično počutje krepita ljudi.

-          Prostovoljci živijo dlje.

V Združenih državah Amerike je delež prostovoljstva v posamezni zvezni državi zelo povezan s splošnim zdravjem njenega prebivalstva. Po rezultatih raziskave iz leta 2008 naj bi bili prostovoljci bolj veseli, zadovoljni z življenjem, imeli naj bi boljšo samopodobo, več nadzora nad svojim življenjem in bili boljšega zdravja.

S prostovoljnim delom preusmerimo pozornost s sebe na nekoga drugega. In to je zagotovo nekaj zelo pozitivnega – živimo namreč v času, ko večina skrbi le zase in ji ni mar za druge.

Prostovoljstvo nam daje občutek, da prispevamo k družbenemu dobremu, da smo produktivni, poleg tega pa dokazano podaljšuje življenje. Počutimo se izpolnjene, hkrati pa postajamo bolj sočutni in razvijamo občutek empatije. In še nekaj – s prostovoljnim delom izjemno znižamo raven stresnih hormonov v telesu.

 

Vir: Bowden J. 2009. The 150 most effective ways to boost your energy. Beverly, Fair Winds. l Foto: sxc.hu

 

 

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Redna meditacija - večje sočutje?

Številne raziskave potrjujejo povezavo med prostovoljstvom in dobrim zdravjem. Prostovoljci živijo dlje, imajo boljše delovne navade, poleg...