Odlična protistresna jed: Hobotnica z avokadom in rukolo

Odlična protistresna jed: Hobotnica z avokadom in rukolo

Hobotnica z avokadom in rukolo je prava gurmanska poslastica, ki bo zadovoljila še tako zahtevne okušalne brbončice. Zdaj si jo lahko pripravite tudi doma.

 

Sestavine (za 4 osebe):

1 kg hobotnice

1 dozorel avokado

100 g rukole

1 limona

0,5 dl oljčnega olja

50 g pistacij

solni cvet

beli poper

nekaj kapljic gorčičnega olja

 

Priprava:

Hobotnico kuhamo toliko časa, dokler se ne zmehča (približno 1 uro). Kuhano hobotnico ohladimo in narežemo na pol centimetra debele kolobarje. Začinimo jo s solnim cvetom, oljčnim oljem in limono.

Avokado olupimo, odstranimo koščico in ga narežemo na tanke rezine. Oprano rukolo in koščke avokada zmešamo skupaj ter dodamo nekaj kapljic gorčičnega olja, limono, solni cvet in beli poper. Med mešanjem del avokada toliko zmečkamo (zato mora biti res zrel), da dobimo kremo, ki bo povezala rukolo.

Serviranje: Na krožnik naložimo rukolo in avokado, ju obložimo s koščki hobotnice, vse skupaj pa potresemo z grobo nasekljanimi pistacijami.

 

Če se želite resnično pustiti razvajati, lahko to specialiteto okušate v restavraciji Rizibizi v Portorožu.

 

Pripravil: Tomaž Bevčič, restavracija Rizibizi

 

Nasvet strokovnjaka za prehrano:

Jed je sestavljena iz resnično vrhunskih in za zdravje izjemno koristnih živil - vsebuje odlične vire beljakovin, zdravih maščob in vlaknin.

Tokrat se bomo osredotočili predvsem na avokado, ki si resnično zasluži naziv super sadeža.

Avokado je bil zaradi visoke vsebnosti maščobe pri ljudeh v nemilosti. Vendar pa gre pri avokadu za tako imenovane mononenasičene maščobne kisline, še posebej za oleinsko kislino, maščobno kislino omega 9, ki je veliko vsebujeta tudi oljčno in makadamijino olje ter številne vrste oreščkov. Mononenasičene maščobne kisline dokazano znižujejo raven tako imenovanega slabega holesterola (LDL holesterola). Mononenasičene maščobne kisline povezujejo tudi z zmanjševanjem tveganja za pojav raka in sladkorne bolezni.

Poleg tega je avokado zelo bogat z beta-sitosteroli, ki ravno tako prispevajo k zniževanju ravni slabega holesterola, polega tega pa pozitivno vplivajo tudi na zdravje prostate.

Avokado vsebuje tudi lutein, zelo pomemben karotenoid, ki velja za naravni antioksidant in skrbi za zdrave oči ter sijočo kožo.

 

Kako lahko z uživanjem avokada vplivamo na boljše počutje?

Avokado rada poimenujem kar super protistresni sadež, saj je dober B-vitaminov. Z enim sadežem bomo pokrili kar tretjino dnevnih potreb po vitaminu B 5, ki velja kar za protistresni vitamin. Vitamin B 5 nam pomaga, da se lažje in bolj učinkovito spopadamo s stresom, saj pozitivno vpliva na delovanje nadledvične žleze. Poleg B- vitaminov je avokado bogat tudi z vitamini A, C in E, ki jih odlikuje močno antioksidantno delovanje. Če povemo drugače: Ti vitamini nas ščitijo pred negativnim vplivom prostih radikalov. Prav prosti radikali lahko lahko nastanejo tudi kot posledica dolgotrajnega stresa.

V avokadu najdemo tudi kar nekaj kalija, ki nas varuje pred mentalno zmedenostjo in depresijo.

Poleg vsega pa je avokado tudi odličen vir prehranskih vlaknin, saj jih en sadež vsebuje kar med 11 in 17 gramov.

 

Pripravila: Andreja Košir, študentka Prehranskega svetovanja – dietetike

 

Fotografije: Miha Šinkovec

 

Tomaž Bevčič
Tomaž Bevčič

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Zlata ribica izpolni mi tri želje!

Hobotnica z avokadom in rukolo je prava gurmanska poslastica, ki bo zadovoljila še tako zahtevne okušalne brbončice, poleg tega pa boste z njo...

Trije ključi, ki odpirajo vrata zmagi in uspehu!

Hobotnica z avokadom in rukolo je prava gurmanska poslastica, ki bo zadovoljila še tako zahtevne okušalne brbončice, poleg tega pa boste z njo...

Če ne poskusiš, ne boš nikoli (iz) vedel!

Hobotnica z avokadom in rukolo je prava gurmanska poslastica, ki bo zadovoljila še tako zahtevne okušalne brbončice, poleg tega pa boste z njo...