Nezvestoba danes in skozi zgodovino

Nezvestoba danes in skozi zgodovino

Morda nisem tako odmevna strokovnjakinja s področja nezvestobe, po domače varanja, kot kateri izmed mojih kolegov iz stroke, a so se mi, odkar moderiram forum o nezvestobi, pričeli pojavljati klientje predvsem, ali pa tudi, s tega področja. 

Pojmovanje nezvestobe je v sodobnem času dobilo popolnoma nove dimenzije, sorazmerno z naraščanjem kanalov za spoznavanje novih oseb. V času naših starih staršev so za prevaro izvedeli, ko je nastal kakšen »kukavičji otrok« ali pa »pankrt«. Te, na žalost zelo slabšalne izraze za nič krive in dolžne otroke, sem nalašč uporabila zato, ker so z njimi označevali nezakonske in »podtaknjene« otroke. Danes pa je nezvestoba dobila zelo subtilne oblike, saj so tudi na voljo zelo subtilni, pa tudi diskretni načini, kako prevarati partnerja. Splet ponuja na videz nedolžne spoznavne portale, ki služijo predvsem spoznavanju novih partnerjev za seksualne avanture, pa forume in razne zaprte skupine, v katerih, sem prepričana, se dogaja marsikaj. Če je vse skupaj podprto še z video tehnologijo, potem so se posamezniki zagotovo že formirali v kakšne skupinske oblike, o katerih pa, iskreno povedano, raje vem čim manj!

Spomnim se, kako sem pred leti odšla na povsem nedolžno pavzo, med katero sem si privoščila pico in bila priča povsem »poslovnemu« srečanju med starejšim gospodom in mlado damo, ki sta se kar glasno pogovarjala o tem, kako so organizirane skupinske oblike seksa na ladji in o tem govorila kot Merkelova in Chirac na poltičnem srečanju. Ko smo že pri politiki; spomnimo se samo, kako je zažuborelo pred leti, ko so pri enem od naših poslancev razkrili, da je v prostem času rad »swingal«. Mislim, da je, ne glede na to, da mu je uradno sedanji predsednik države sicer »držal štango«, v tistem hipu neuradno vendarle bilo konec njegove kariere! In tako lahko pridemo vse do bivšega predsednika ZDA in njegove Monice. Po njegovem zgledu, pa je še marsikateri državni politik ali visoki funkcionar, osramočeno sklonil glavo, ter se javno opravičil in nemudoma odstopil od svoje funkcije, ko so ga odkrili pri prevari.

Zaključek bi bil, da v tako častnih funkcijah, za kakršno naj bi veljala politična, prevare, predvsem pa razuzdano spolno življenje, nimajo kaj iskati! Ali pa ga je treba hudirjevo dobro prikriti, bi rekla jaz!  Smo pač vsi krvavi pod kožo in človek bi rekel, da se od državnih veljakov pričakuje celo, da so čistejši kot naši »junaki« v celibatu, kjer pa bi »čistost« bila stvar mnogih debat in polemik in je pogostokrat samo na papirju. Sicer pa … Kdo bi jim zameril?

A če se malo vrnemo v novo dobo varanja in prevar, bi morda razčistila še nekaj, kar bi morala že na začetku! Kaj sploh je prevara in kdaj o njej govorimo? Sama menim, da si pojem prevare vsak prilagodi sebi ustrezno, odvisno od tega, ali se je poslužuje ali ne! Nezvesti bodo pojem prevare in varanja raztegnili poljubno po lastni meri, da bodo pri tem imeli čimmanj slabo vest! Da ne dolgovezim s strokovnimi termini in strnem strokovno pojmovanje, bi za prevaro označila vsako dejanje, s katerim partnerja (in sebe) osramotimo ter mu povzročimo čustveno škodo, pa naj bo to z razmerjem, kjer se fizično, torej s spolnim odnosom, zapletemo z neko osebo, ali pa zgolj platonsko.

 Tu se pojavi moj dvom, kam uvrstiti internetni seks? Med dejansko ali platonsko obliko prevare? Pa upam, da niste mnogi ostali odprtih ust od začudenja, saj tudi neprimerna komunikacija po spletu z osebo, ki ni naš partner in je spolne vsebine, šteje za prevaro. Ostaja pa še odprto vprašanje, kam uvrstiti obiske pri t. i. sprostitvenih masažah (beri: erotičnih)? Za kaj menite, da imajo v tovrstnih salonih takšno vrsto "masaž"? Ker mnogi obiskovalci teh salonov menijo, da je to povsem legalen način uživanja v svojem orgazmu s tretjo osebo, v katerem ni potrebno, da imajo slabo vest in ga torej ne moremo šteti za prevaro! Zakaj že ne? Ker z osebo nimajo dejanskega spolnega akta!

Pa da se razumemo: Sama sem, ko je na mojih terapevtskih srečanjih govora o prevarah med partnerjema, zelo pogosto razpeta med  »čistunskim« mnenjem svoje stroke o tem, kdaj gre za prevaro, ter povsem človeškim razumevanjem spolnih potreb nekoga, ki je v zakonu že 20 ali več let. Temu v prid govori tudi mnenje, da ljudje po naravi nismo ravno monogamna bitja. A nekako smo se morali organizirati in prav je, da smo formirali družino kot eno legalnih, danes še obstoječih družbenih celic, ki ji jaz rada rečem kar svetišče! In kar je sveto, naj se ne bi oskrunilo. A kaj, ko je danes družina bolj razvrednotena, na udaru, ter razpotju, kot je to bila kadarkoli prej!

 

Avtorica: mag. Klementina Sambolić, prof.RP, univ.dipl.soc.del., Predsednica Društva za psihosocialno pomoč in terapevtske storitve-Psih@