Naj ostanem ali naj grem?

Naj ostanem ali naj grem?

S tem, da ostajate v neki zvezi, ker nočete prizadeti partnerja, hkrati delate nekaj zelo plemenitega, istočasno pa ste močno nezadovoljni. Želite biti zvesti, a kaj, ko ste hkrati tudi močno nezadovoljni. Soočate se z vprašanjem, kako najti ravnovesje med obljubo, ki ste jo dali partnerju in neizmerno željo po tem, da odidete in zaživite novo življenje. 

Če ste se ne glede na svoje nezadovoljstvo v partnerski zvezi odločili ostati, potem ste očitno sklenili, da boste še naprej vztrajali v odnosu, ki je večkrat negativen kot pa pozitiven. Očitno se zavedate krivde, kaosa, travme, obsojanja, ki bi se pojavili s strani partnerja in okolice, če bi se odločili oditi. Če bi odšli, bi lahko normalno zaživeli? Ali bi bilo vse skupaj za vašega partnerja ali partnerko preprosto preveč? Hkrati veste, da je za vas tudi to, da ostanete, nevzdržno. Kaj torej storiti?

Življenje je eno samo, zakaj bi ga preživljali v odnosu, ki vas ne osrečuje? Morda razmišljate o tem, da bi navkljub svojemu nezadovoljstvu ostali, saj nočete razočarati okolice, škodovati svojemu ugledu ali prizadeti partnerja/partnerke? Ne glede na to, kakšno odločitev sprejmete v tem primeru, boste vi še vedno vi. Noben način ni boljši od drugega. So le različne poti razumevanja sebe in načina, kako vas dojemajo ljudje okrog vas.

Verjetno se sprašujete, zakaj še vedno niste dobili konkretnega odgovora na svojo dilemo. Gre za to, da najprej sprejmete to, kdo ste. Zagotovo ste v zelo nezavidljivem položaju, ki vas močno obremenjuje. To, da odidete iz zveze, v kateri ste nesrečni, ni znak, da ste pogoreli ali da ste odpovedali, ampak gre za stvar izbire. In obratno. Vedno gre za odločitev.

Če ste se odločili, da zvezo zapustite, morate razumeti, da je popolnoma človeško svoje potrebe postaviti na prvo mesto. Ljudje se vedno na vse možne načine izogibamo izgubi. Pomembno je, da si znate predstavljati, da vas po tem čaka boljše življenje, pa tudi vašega parterja ali partnerko.

Ne glede na to, kakšna bo vaša odločitev, jo sprejmite zavestno in premišljeno. Vedno delajte sebi v prid in skrbite za to, da bo vi srečni in pomirjeni. Tudi če se odločite ostati in zatreti svojo željo po sreči, a hkrati to darilo dati svojemu partnerju ali partnerki, tudi to odločitev sprejmite pri polni zavesti. Izbira je vedno le vaša. Če popolnoma sprejmete svojo odločitev, je zagotovo ne boste obžalovali, prav tako pa je manjša verjetnost, da bi se v vaše življenje prikradli kakršnikoli dvomi. To, da se odločite ostati, lahko vpliva celo na to, da boste na ta način svoji zvezi dali nov zagon – ne nazadnje gre za vašo popolnoma zavestno odločitev.  

Nihče se ne more odločiti namesto vas. Nihče situacije ne vidi z vaše perspektive. In nihče ne ve, kaj je najboljše za vas. Prav tako nihče ne more občutiti vseh občutkov krivde, sramu in nesebičnosti, zaradi katerih boste ostali. Gre za zelo težko odločitev. A sprejeti jo morate zase. Med krivdo po razhodu in izbiro, da ostanete v zvezi, kjer niste srečni, je vedno odgovornost – ki jo morate znati sprejeti.

Vir: Psychology Today l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Kako ravnati, ko se zveza konča?

S tem, da ostajate v neki zvezi, ker nočete prizadeti partnerja, hkrati delate nekaj zelo plemenitega, istočasno pa ste močno nezadovoljni. Želite biti...