Lahko prehrana z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov poveča tveganje za razvoj demence?

Lahko prehrana z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov poveča tveganje za razvoj demence?

Dr. David Perlmutter, ki se posveča prav raziskovanju demence, je nekem nedavnem intervjuju izjavil, da prehrana, ki temelji na veliki količini ogljikovih hidratov, negativno vpliva na zdravje naših možganov.

Nekatere raziskave namreč prehrano, bogato z ogljikovimi hidrati, povezujejo z odmiranjem možganskih celic, demenco in Alzheimerjevo boleznijo ter zmanjšanimi kognitivnimi sposobnostmi.

Dr. Perlmutter ugotavlja, da kalorija kljub vsemu ni enaka kaloriji, vsak kar se tiče zdravja naših možganov. Na podlagi tega, iz katerih virov dobimo energijo, je zelo odvisno naše splošno zdravje in dobro počutje. Saj veste sami, da ste po določni hrani zaspani in brez energije, spet po drugih živilih pa kar pokate od energije.

Kot pravi dr. Perlmutter, energije iz ogljikovih hidratov dviguje raven glukoze v krvi, kar po njegovem mnenju negativno vpliva na delovanje našega telesa. Čisto druga pesem je z maščobami. Perlmutter je svojo teorijo o povezavi med delovanjem možganov in prehranskimi vzorci predstavil na Simpoziju integrativne medicine.

 

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net