Koraki do zdravega odnosa

Koraki do zdravega odnosa

Veliko ljudi zanima, kako naj bi bila videti zdrava partnerska zveza. Najpreprostejši odgovor na to bi bil, da se odnos razlikuje od para do para. Pa vendar želimo s tem prispevkom dati neke splošne ideje o tem, kako funkcionirajo zdravi pari in kakšno je njihovo razmerje. Vendar se ne bomo osredotočali le na partnerstvo, temveč na odnose na splošno – na odnos z dobrim prijateljem, partnerjem, bivšim/bivšo, na odnos med družinskimi člani itd. Zapomnite si, da noben odnos ne more biti ves čas popoln ter da se vsi odnosi srečujejo z različnimi vrstami težav.

Pokažite zanimanje. Ljudje v zdravih odnosih vedno jasno pokažejo zanimanje eden za drugega. To naredijo na različne načine – lahko se vprašajo po počutju, eden drugega povabijo kam, si vzamejo čas za poglobljene pogovore.


Sprejemanje in spoštovanje. To pomeni, da osebo popolnoma sprejmemo in smo do nje spoštljivi. Ko nekoga resnično dobro poznamo, vemo tudi za vse šibke točke tiste osebe in seveda obratno. Prav na tej točki je pomembno, da do osebe navkljub njenim pomanjkljivostim ohranimo pozitiven in spoštljiv odnos, saj je to ključ do zdravih medosebnih odnosov. Ljudje, ki imajo med sabo spoštljive odnose, tudi v družbi eden od drugim govorijo pozitivno.


Zadovoljitev osnovnih potreb. Osnovne potrebe, ki jih ima v nekem odnosu čisto vsak od nas, so družba, nežnost in čustvena podpora. Ljudje v zdravih odnosih si močno prizadevajo, da bi sočloveku pomagali zadovoljiti te in tudi druge potrebe.


Pozitivna interakcija. Raziskava kaže, da so medosebni odnosi najbolj zadovoljujoči takrat je prisotnih več pozitivnih kot negativnih interakcij. Za nekatere odnose so sicer značilne tudi negativne interakcije, ampak dokler prevladujejo pozitivne, bo odnos lepo deloval.


Težave rešujte sproti. Številne nerazrešene težave se v odnosu samo nalagajo ena na drugo, kar negativno vpliva na odnos. Ljudje v zdravih medosebnih odnosih se zavedajo, kako pomembno je, da se težave in nesporazume rešuje sproti. Za to pa so potrebni dobra komunikacija, potrpežljivost in pripravljenost sklepati kompromise.


Popravite nastalo škodo. Ljudje v zdravih medosebnih odnosih lahko hitro in učinkovito popravijo škodo v njihovem odnosu. To pomeni, da znajo prepoznati prizadetost, jezo in nezadovoljstvo (tako pri sebi kot pri drugi osebi) ter da se znajo na to primerno odzvati. Številni ljudje predolgo čakajo na to, da bi se lotili popravljati škodo, nekateri se ne odzovejo, ker ne vedo, kaj naj naredijo, spet tretji pa se sploh ne odzovejo. Morda se je treba opravičiti ali pa odpreti težko temo.


Recipročnost. To pomeni, da obe osebi v odnosu delata za isti cilj, med samo ustrezno komunicirata, se sprejemata in sproti rešujeta vse nastale težave.

 

Vir: Psychology Today l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Ste hvaležni za svojo ljubljeno osebo?

Zapomnite si, da noben odnos ne more biti ves čas popoln ter da se vsi odnosi srečujejo z različnimi vrstami težav.

Kako ravnati, ko se zveza konča?

Zapomnite si, da noben odnos ne more biti ves čas popoln ter da se vsi odnosi srečujejo z različnimi vrstami težav.