Koliko časa naj namenim svojemu otroku?

Koliko časa naj namenim svojemu otroku?

Ena od pogostih dilem, s katerimi se soočajo starši, je zagotovo, koliko časa naj posvetijo svojim otrokom. Koliko časa naj preživijo z njimi, da ti ne bi čutili pomanjkanja njihove prisotnosti?

Do teh vprašanj prihaja predvsem zaradi krivde staršev, saj delajo cele dneve in čas za otroke pride le ob koncih tedna.  Tudi ločeni starši imajo podobne skrbi - sprašujejo se, ali je en dan v tednu, ki ga preživijo z otroki, dovolj.

Vsem lahko odgovorim sledeče: Ne gre za količino časa, ki ga namenimo otrokom, ampak za to, kako preživimo čas skupaj in za bližino, ki jo ustvarjamo ob skupnih trenutkih.  To, česar se spominjamo iz otroštva, ni, koliko časa smo preživeli s starši, ampak, kakšni so bili ti trenutki.  Veliko je staršev in otrok, ki so vse življenje živeli skupaj, ampak se v bistvu sploh ne poznajo.

Naj na tem mestu prikličem spomin iz svojega otroštva. V tretjem razredu sem na nekem literarnem natečaju dobila nagrado, ampak ne zaradi tega, ker bi bila kakorkoli posebej nadarjena za pisanje, ampak zato, ker sem imela učiteljico, ki je svoje delo rada opravljala, ker je imela rada predmet, ki ga je poučevala, in zato so bile njene ure zame nekaj najlepšega. Seveda sem si želela, da bi na podelitev nagrad prišel tudi moj oče. Šola ni bila daleč od naše hiše, pa vendar so moje želje po očetovi prisotnosti ostale le želje. In še danes, pri 36-ih letih, v meni ostaja praznina. Zdaj vidite, česa se spominjajo otroci: Otrokom v spominu ostanejo trenutki, ko so bili zares videni, slišani, opaženi ... Gre za kakovost in ne za količino.

 

"Čas je nekaj relativnega, njegovo edino vrednot določa to, kako ga preživimo." Albert Einstein

 

Avtorica: asist. Monica Bertok, uni. dipl. psih.

Monica Bertok
Monica Bertok

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Kognitivno-vedenjska terapija lahko pomaga pri izboljšanju številnih simptomov, za katere vaš zdravnik ne najde vzroka

Ena od pogostih dilem, s katerimi se soočajo starši, je zagotovo, koliko časa naj posvetijo svojim otrokom. Koliko časa naj preživijo z njimi, da...

Šola brez čustev?

Ena od pogostih dilem, s katerimi se soočajo starši, je zagotovo, koliko časa naj posvetijo svojim otrokom. Koliko časa naj preživijo z njimi, da...