Ko trdna volja popusti: Kako se upreti skušnjavi?

Ko trdna volja popusti: Kako se upreti skušnjavi?

Upreti se skušnjavi ni preprosto, še posebno takrat, ko ste izčrpali že čisto vse načine. Če se tudi vi soočate s takimi težavami, vam bo morda v pomoč sedem spodnjih strategij:

1.  Vadite samonadzor. Samonadzor je veščina, ki se jo je mogoče naučiti, vendar pa zahteva svoj čas. Če boste vztrajni, se boste vedno lažje uprli skušnjavi

2.  Korak za korakom. Če boste razmišljali o tem, kako se morate imeti pod popolnim nadzorom, bo to imelo le še slabši učinek. Naj vas ne skrbi, kaj vse morate opraviti jutri ali pojutrišnjem ter se raje osredotočajte na ta trenutek.

3.  V glavi imejte nagrado, ki vas čaka. Tako boste ohranjali raven motivacije, ki je potrebna za to, da bi dosegli želeni cilj. Na ta način se ne boste mogli upreti čisto vsem skušnjavam, s katerimi se boste srečali na poti, jih boste pa zagotovo lažje obvladovali.

4.  Nagradite se. Kadar vam lepo uspeva slediti želeni poti, se za svoj trud občasno tudi nagradite. In še naprej imejte v glavi želeni cilj.

5.  Ne izčrpavajte se. Kadar smo utrujeni, se imamo veliko težje pod nadzorom in zato hitreje podležemo skušnjavam vseh vrst. Zadostna količina spanca vam bo dala dovolj mentalne energije, da boste lažje nadzorovali svoje vzgibe.

6.  Dopovejte si, da zmorete. Glede učinkovitosti te strategije se sicer krešejo mnenja, ampak zagotovo ne škoduje, če skrbite za dobro samopodobo, še posebej če to metodo uporabljate v kombinaciji z drugimi.

7.   Nadenite si nasmeh na obraz. Ljudje, ki so zaradi tega, ker se morajo nečemu odpovedati, nesrečni, skoraj zagotovo ne bodo uspeli. Zelo pomembno je, kakšen je vaš pogled na situacijo. Seveda nam ni všeč, ko nam spodleti. Če boste boljše volje in bolj pozitivno naravnani, je možnost, da vam spodleti in podležete skušnjavi, veliko manjša, kot če bi bili pozitivno razpoloženi.

 

Vir: PsychologyToday l Foto: sxc.hu

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Spremenite skušnjavo v disciplino

Upreti se skušnjavi ni preprosto, še posebno takrat, ko ste izčrpali že čisto vse načine. Če se tudi vi soočate s takimi težavami, vam...