Kardiovaskularna vadba v mlajši odrasli dobi pozitivno vpliva na kognitivne sposobnosti v srednjih letih

Kardiovaskularna vadba v mlajši odrasli dobi pozitivno vpliva na kognitivne sposobnosti v srednjih letih

V zadnjem času je bilo opravljenih veliko raziskav, s katerimi raziskovalci potrjujejo pomen skrbi za zdravje v zgodnji odrasli dobi. Tudi z rednim gibanjem v zgodnjem odraslem obdobju lahko veliko naredimo za ohranjaje kognitivnih sposobnosti pozneje v življenju.

Kot pojasnjuje dr. David R. Jacobs, ima zdravje srca in ožilja izjemno velik vpliv na delovanje naših možganov. Kot še dodaja raziskovalec, na optimalne miselne sposobnosti še posebej vplivajo aerobne športne aktivnosti, kot so tek, plavanje, kolesarjenje in drugi.

V raziskavi je sodelovalo 2747 zdravih mladih odraslih, ki so bili v poprečju stari 25 let. Na začetku raziskave so opravili test na tekalni stezi, testiranje pa so potem spet ponovili 20 let pozneje (ko so bili stari med 43 in 55 let).

S kognitivnimi testi so raziskovalci merili njihov besedni spomin, psihomotorično hitrost (razmerje med miselnimi sposobnostmi in hitrostjo gibov) in izvršilne funkcije.

Raziskovalci so ugotovili izjemno močno povezavo med kardiovaskularnim zdravjem in zmožnostmi pomnjenja. Pri ljudeh, ki so imeli zdrav srčno-žilni sistem, so v kasnejših letih dosegali veliko boljše rezultate pri različnih kognitivnih testiranjih, kot tisti, pri katerih krvožilni sistem ni bil v tako dobri formi.

Kot poudarjajo raziskovalci, je skrb za redno gibanje in ohranjanje zdravja srca in ožilja najboljši možen način, kako lahko upočasnimo ali preprečimo upad možganskih funkcij in posledično razvoj demence.

 

Vir: Psych Central News l Foto: sxc.hu