Kako spet najti pravo pot?

V ambulanti pa tudi zunaj nje pogosto srečujem ljudi, ki so nesrečni in nezadovoljni s svojo trenutno situacijo, ne vedo pa niti, katero pot ubrati. Nimajo postavljenih ciljev ali pa jih na svoji poti ne prepoznajo. Če nimamo pred sabo jasnega cilja, ki bi mu sledili, če samo stojimo na mestu in ne vemo, katero pot bi ubrali ali pa če skačemo od ene stvari k drugi, samo tratimo čas in svojo dragoceno energijo.

Številni ljudje večinoma točno vedo, česa NOČEJO, vendar pa ne vedo, kaj je tisto, kar si resnično želijo. Na svoji poti naletijo na mnogo vrat, a nobenih ne odprejo, saj med njimi ne vidijo takih, ki bi se kakorkoli razlikovala od drugih in jih zato prepričala. Morda jih je tudi strah vseh neznanih stvari, ki bi se lahko skrivale na drugi strani vrat. Bojijo se nečesa, česar ne poznajo, zato raje ostanejo tam, kjer so. To je, še posebej na dolgi rok, lahko zelo nevarno.

Kako torej narediti prvi korak? Kje začeti?

Najbolj pomembno je, da natančno vemo, kakšen je naš cilj in kaj smo sami pripravljeni narediti za to, da bi ga dosegli:

  • Najprej se moramo obrniti vase, saj bomo le v sebi našli odgovore na svoja vprašanja.

  • Razmislimo o tem, kakšna je bila naša pot do zdaj, kakšne odločitve smo sprejemali, kaj nas je motiviralo, kaj vse smo dosegli, razmisliti pa velja tudi o tem, česa nismo.

  • Znati moramo prepoznati, kje smo bili prej in kje se nahajamo zdaj – pomembno je, da ponovno najdemo tako svojo osebno kot poklicno identiteto.

  • Ponovno moramo odkriti svojo vrednost, torej tisto, kar nam je pomembno, kar nas zanima in do česar gojimo še posebno strast.

  • Ponovno moramo oceniti, kaj že vemo in znate ter kakšne so naše sposobnosti in potenciali.

 

Zagotovo gre za zelo zahtevno nalogo, pa vendar vam zagotavljam, da je vredno

 

 

“Človekov glavni poklic je, da najde samega sebe.” (Herman Hesse)

 

Foto:Miha Šinkovec