Kako odnosi v primarni družini vplivajo na partnerski odnos? (2. del)

Kako odnosi v primarni družini vplivajo na partnerski odnos? (2. del)

Ni ga hujšega načina, kako čimbolj osramotiti sebe in druge, kot s prevaro! Glede spolnosti moram še povedati, da več sramu, kot ga bo v sebi nosil najstnik, večja je verjetnost, da se bo bolj zgodaj zatekel k spolnosti. To velja predvsem za fante, medtem ko bodo dekleta bolj zgodaj pričela s spolnimi odnosi, v kolikor so doma bile deležne kakšne od oblik spolnih zlorab; s tem pa ne mislim spolne zlorabe v dobesednem smislu. Lahko da si jo je oče ali stric, ki je večkrat prišel na obisk, v mislih večkrat poželel, ali pa je s staršema kot majhen otrok morala deliti posteljo predolgo, kar je pomenilo tudi, da je bila prisotna tudi v času ko sta starša imela spolne odnose vpričo nje.

Vse to je seveda pomenilo neosredno ali pa posredno spolno zlorabo v najbolj subtilnem smislu. Če se dekle zelo zgodaj, prezgodaj, prične zatekati k spolnosti in se npr. še ne v času polnoletnosti zelo resno veže z nekim fantom, tako, da že skoraj živi pri njemu, potem je to lahko pokazatelj, da nekaj ni bilo v redu s spolnostjo v njeni družini (primeri, ki sem jih opisala zgoraj), ali pa ji ta selitev k fantu predstavlja beg od lastnega doma, v katerem se ne počuti varno. Lahko ta »nevarnost« pomeni, da je v njenem domu prisotna katera od oblik nasilja v družini (psihično, fizično, spolno, zanemarjanje) vključno do nje, ali pa med staršema.

Če strnem; kako se torej kažejo posledice »nevarnega doma« v partnerskem odnosu? Predvsem s ponavljanjem vzorcev, ki smo jih prinesli od doma. Najpogosteje si bomo za partnerja izbrali nekoga, ki nas bo spominjal na osebo s katero smo imeli najbolj zapleten odnos v svoji družini. In sicer je to z namenom, da bi nekoč ta odnos razrešili!

Če dekle v svoji družini nikoli ni bila s strani očeta sprejeta na način, kot npr. njena sestra, potem bo lahko celo življenje iskala partnerja, da bi jo končno sprejel! Za to sprejetost se bo razdajala in prilagajala svojim partnerjem do skrajnosti, a lahko da se ji bo vedno znova s strani partnerjev  ponavljala zgodba nesprejetosti in zavrženosti, kot jo je dosedaj bila vajena s strani očeta.

 

Avtorica: mag. Klementina Sambolić, prof.RP, univ.dipl.soc.del., Predsednica Društva za psihosocialno pomoč in terapevtske storitve-Psih@