Kako odnosi v primarni družini vplivajo na partnerski odnos? (1. del)

Kako odnosi v primarni družini vplivajo na partnerski odnos? (1. del)

Celoten »paket« nesemo s seboj v partnerski odnos. V prvi vrsti si izberemo partnerja, s katerim si ustvarimo zelo domače vzdušje; takšno, ki nam je poznano in takšno, ki smo ga imeli s starši in sorojenci v svoji primarni družini. Če smo se v svoji družini imeli lepo  ter smo se počutili sprejete, ljubljene in varne, potem je velika verjetnost, da si bomo tudi sami, s svojim partnerjem ustvarili družino v kateri se bomo počutili tako in seveda bomo to vzdušje predali dalje tudi svojim otrokom.

Če pa smo kot otroci v svoji družini bili deležni kakšne kronične oblike nasilja z močno stopnjo ali pa enkratne travme, ki je v nas pustila globoke brazde, pa se bomo domače, čeprav ravno tako neudobno, počutili ob svojem partnerju. Le-ta bo do nas prav tako zlorabljajoč, lahko da z isto obliko nasilja, lahko pa da s kakšno drugo. Pa vzemimo enega od staršev, recimo očeta, ki je bil do svojih otrok fizično nasilen. Ena od hčera si bo kasneje našla partnerja, ki do nje ne bo fizično nasilen, ji bo pa v svojem psihičnem nasilju večkrat grozil s tem, da jo bo ubil, da ne govorim o zmerljivkah in žaljivkah, ki jih bo deležna z njegove strani. Torej partner v tem primeru ni uporabil fizične obike nasilja, tako kot njen oče, je pa psihična oblika bila toliko boj ekstremna, saj se je ob njegovih grožnjah bala za svoje življenje.

Drugi primer pa je primer fanta, nad katerim so se znašali sovrstniki s t. i. bullingom, t. j. ustrahovanjem. Takšnega fanta, še posebej, če se mu je to dogajalo v adolescenci, bodo kasneje, poleg slabe samopodobe, lahko spremljali močni občutki sramu. Kasneje bo v svoji družini ta sram lahko prenesel preko več kanalov; eden od njih bodo zagotovo otroci, ki jih bo lahko zasramoval na podoben način, kot je bil zasramovan sam. Drugi kanal pa je partner, na katerega bo lahko prenašal svoje občutke sramu na različne načine: s psihičnim nasiljem, zasmehovanjem, ali pa s prevaro, s katero ga bo najbolj osramotil, v prvi vrsti pa seveda sebe! Kajti kot sem predhodno poudarila, se sram dalje najlažje in najhitreje prenaša skozi spolnost!

Več o tem pa prihodnjič.

 

Avtorica: mag. Klementina Sambolić, prof.RP, univ.dipl.soc.del., Predsednica Društva za psihosocialno pomoč in terapevtske storitve-Psih@