Kaj vpliva na razvoj osebnostnih motenj?

Kaj vpliva na razvoj osebnostnih motenj?

Raziskovalci ugotavljajo, da genetika, zloraba in drugi dejavniki lahko vplivajo na obsesivno-kompulzivno motnjo, narcisistične osebnostne motnje in druge motnje osebnosti.

V preteklosti je veljalo prepričanje, da so ljudje z motnjami osebnosti le leni ali celo zlobni. A z raziskovanjem so znanstveniki začenjali prihajati do novih spoznanj, in sicer da na osebnostne motnje lahko vplivajo tudi genetika, starši oziroma vzgoja in vrstniki.

 • Genetika. Raziskovalci so odkrili, da lahko na osebnostne motnje vplivajo določeni genetski dejavniki.
  • Ena skupina raziskovalcev je na primer odkrila napake v genu, ki bi lahko vplival na razvoj obsesivno-kompulzivne motnje.
  • Neka druga raziskovalna skupina pa raziskuje povezavo genov z agresivnostjo, anksioznostjo in strahom – lastnostmi, ki igrajo pomembno vlogo pri razvoju osebnostnih motenj.

 

 • Travma v otroštvu. Izsledki ene največjih študij osebnostnih motenj, Collaborative Longitudinal Personality Study, nakazujejo, da na razvoj osebnostnih motenj lahko vplivajo tudi izkušnje v otroštvu.
  • Rezultati neke raziskave pa so na primer pokazali povezavo med številom in vrsto travme v otroštvu ter razvojem osebnostnih motenj. Ljudje z mejno osebnostno motnjo so na primer v veliko primerih v otroštvu doživeli spolno zlorabo.

 

 • Verbalno nasilje. Celo verbalno nasilje lahko vpliva na razvoj osebnostnih motenj. V raziskavi, v kateri je sodelovalo 793 mater in otrok, so raziskovalci spraševali matere, če so kdaj kričale na svoje otroke, jim govorile, da jih nimajo rade ali jim grozile, da jih bodo zapustile. Otroci, ki so doživeli te vrste nasilje, so bili kar trikrat bolj kot njihovi vrstniki podvrženi k temu, da v odrasli dobi razvijejo mejno osebnostno motnjo, narcisistično motnjo, obsesivno-kompulzivno motnjo ali paranoidno osebnostno motnjo.

 

 • Velika občutljivost na dražljaje. Občutljivost na svetlobo, hrup, določeno teksturo in druge dražljaje tudi lahko vplivajo na razvoj osebnostnih motenj.
  • Preveč občutljivi otroci, ki se zelo intenzivno odzivajo na vse dražljaje, naj bi bili pogosteje močno sramežljivi, plašni ali anksiozni.

 

 • Vrstniki.    Določeni dejavniki lahko otrokom pomagajo preprečiti razvoj osebnostnih motenj.
  • Psihologi pravijo, da že ena močna medosebna vez z bližnjim, učiteljem ali prijateljem lahko izniči vse negativne vplive in prepreči razvoj katere od osebnostnih motenj.

 

Vir: APA l Foto: sxc.hu

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Dejstva in miti o mejni osebnostni motnji

Raziskovalci ugotavljajo, da genetika, zloraba in drugi dejavniki lahko vplivajo na obsesivno-kompulzivno motnjo, narcisistične osebnostne motnje in druge...

Zmote, povezane z mejno osebnostno motnjo

Raziskovalci ugotavljajo, da genetika, zloraba in drugi dejavniki lahko vplivajo na obsesivno-kompulzivno motnjo, narcisistične osebnostne motnje in druge...