INTERVJU MESECA: Fifa agent Amir Ružnić »V porazu sem videl neki dodaten motiv!«

INTERVJU MESECA: Fifa agent Amir Ružnić »V porazu sem videl neki dodaten motiv!«

Pogovarjali smo se s človekom z Veliko začetnico. Človek, ki po vseh padcih, udarcih, in prehojene trnove poti, še vedno ostaja zvest sebi in z nogami trdno na tleh. Dokazal je, da želje nimajo meja! Pri portalu si želimo, da bi bila njegova zgodba v navdih tudi tebi, ki še vedno razmišljaš, kako stopati po stopnicah uspeha.

Amir Ružnić zahvaljujemo se ti za tvoj čas, sodelovanje in seveda za zaupanje. Hvala, ker si tudi finančno podprl naš projekt »Ker preprosto verjamemo v nalezljive ideje«. O projektu si lahko več preberete tukaj.

 

Kdo si, kaj počneš, od kod prihajaš, so splošna vprašanja. Zanima me, kaj bi si želel, da bi te takoj na začetku vprašala, če odmisliva ta splošna vprašanja? Smile

Amir: Ali si zdrav?

Ali si zdrav?

Amir: Sem, hvala bogu. (smeh)

Mislim, da naše bralce/obiskovalce portala epsihologija.si zagotovo poleg tega, da zdaj vedo, da si zdrav, zanima, kdo si, kaj počneš, od kod prihajaš, s čim se ukvarjaš. A jim zaupava? Smile

Amir: Prihajam iz Izole, sem agent z licenco nogometne zveze Slovenije in delam v svetu nogometa kot posrednik ali manager ali na kratko FIFA agent.

Kot otrok si verjetno imel sanje. Zanima me, kdaj si prvič začutil, da boš postal to, kar si postal danes?

Amir: Če ti povem čisto iskreno, to kar delam danes niti v najlepših sanjah si tega nisem predstavljal. Kot otrok ne boš verjela, sem vedno sanjal, da bi bil ribič. Vedno mi je bil všeč ribolov, ker sem rojen v Izoli in ni ga Primorca, ki ne bi imel rad ribolova (smeh). To kar zdaj delam mi niti v najbolj tisti globoki podzavesti nikoli ni bilo ... Ni mi prišlo na pamet, da bom počel to, kar počnem danes.

Sama verjamem, da nikoli ne smemo zamenjati začasnega poraza za popolni propad. Kaj si misliš o tem?

Amir: Jaz ti lahko povem iz svojih izkušenj, da sem to delo začel delati iz obupa, iz poraza, ali lahko rečem iz neke stiske. Prej sem bil v drugem poslu, ki mi je propadel. In evo, hvala bogu mi je uspelo.

Zaupaj nam eno svojo »grenko« izkušnjo, ki ti je prinesla ta uspeh, ki ga žanješ danes.

Amir: Grenka izkušnja je ta, da v porazu znaš najti neke svetle točke. Dosti ljudi se v porazih zapre vase, zapije, zadrogira. Jaz sem v porazu videl neki dodaten motiv, ki me je držal gor in gnal naprej, tudi, ko sem bil v hudi finančni in psihični stiski.

Kaj je tisto, kar te motivira, da vztrajaš v tem poslu?

Amir: Vsak posel moraš obvezno imeti rad. V poslu moraš uživati in potem pridejo finance. Mene vsak dan navdušujejo tekme, komunikacija z mojimi fanti, z mojimi klienti, ki jih imam po vseh prvenstvih Evrope. Rad imam to, kar delam in to me žene naprej. V trenutku, ko bom izgubil ljubezen do tega kar, delam, mislim, da bom tudi zaključil s tem poslom.

Kakšen si kot agent?

Amir: Kot agent skušam biti maksimalen, profesionalen, transparenten, kar je zelo pomembno, ker so igralci, po domače rečeno, zelo »prefrigani« in če začutijo, da jih prenašaš naokoli, hitro pride do spora. Skušam biti čim bolj preprost, enostaven, transparenten in delati maksimalno v korist svojega klienta.

Kaj bi lahko rekli tvoji varovanci zate?

Amir: To bi pa mogli, kar njih vprašati (smeh).

Če bi vedel in bil v njihovih glavah, kaj misliš, da bi oni rekli zate? (Smeh)

Amir: Jaz mislim tako. Glede na to, da sem z večino fantov kar daljše obdobje 5, 6 let in več, če lahko naštejem Kurtiča, Iličiča, Anđelkoviča, Struno, Berića ... Mislim, da, če so fantje z menoj že toliko let, da to pove vse.

Kako jih motiviraš, ko recimo pride do poraza? Katere so tiste čarobne besede, dejanja, ki jih uporabiš v težkih situacijah?

Amir: Za fante je najbolj pomembno, da začutijo, da si z njimi, ko jim ne gre dobro. Ko so nezadovoljni s statusom, ko ne igrajo ... Tukaj so veliki pritiski s strani medijev ... Se pravi tu je zelo pomembno, da jim jaz kot agent takrat stojim ob strani. Ko gre dobro, je lahko biti lep, sladek ... Ampak ko vidim, da so v težavah jih, poskušam spodbujati, jim povedati »Fantje, glava gor, v nogometu se vse obrača«, tako da ... Skušam jim stati ob strani, ko jim ne gre. Mislim, da je zelo pomemben segment v tem poslu.

Si kdaj obupal nad ekipo?

Amir: Ne, nikoli, zato, ker sem že prej imel negativno izkušnjo tako, da sem rekel slabše, kot je bilo prej ne more biti. Nikoli mi ni prišlo na pamet, da bi vrgel puške v koruzo.

Kaj pa nad seboj?

Amir: Da, bila so obdobja vezana na tisto preteklo izkušnjo, ki sem jo prej povedal. Sigurno so bila obdobja, ko sem razmišljal najslabše ... Hvala bogu sem se dvignil.

Kaj bi svetoval mladim talentom, ki so na začetku svoje kariere in želijo uresničiti svoje sanje?

Amir: Mladim fantom, še posebej fantom, ki se prebijajo, ki gredo v tujino s šestnajstimi, sedemnajstimi leti, da ne jemljejo nogometa zgolj zaradi denarja, ampak, da to, kar delajo, delajo z ljubeznijo in potem posledično pridejo vse te »beneficije« od denarja do medijske pozornosti, vsega. Tako, da moj nasvet fantom je vedno čvrsto z nogami na tleh in ne obupati, ker bodo prišli tudi slabi trenutki.

Se pravi ne glede na to ali je to nogomet, tenis, pisanje knjig ...

Amir: Nogomet nima zveze ...

Splošna izobrazba ali talent? Zakaj?

Amir: Eno z drugim. Zato, ker talent ni dovolj, če nimaš neke, bom rekel, splošne izobrazbe. Čeprav konkretno v nogometu je dostikrat tako, da fantje imajo osnovno izobrazbo, pa jim uspe. Ampak izobrazba ti potem pomaga, da tudi, če si uspešen kot športnik, ti v določenih trenutkih pomaga, da si normalen, da te ne odnese v eno ali v drugo stran.

Obstaja morda človek, ali drugače rečeno, življenjski učitelj, ki je pusti pozitivni pečat v tvojem življenju? Kateri je to pečat?

Amir: Zagotovo starši in tedanje dekle, zdajšnja žena. Vedno so mi dajali neko luč v predoru. To so osebe, ki so mi bile blizu in stale ob strani ne glede na to, v kakšni situaciji sem bil takrat in v kakšni situaciji sem zdaj.

Imaš svoj kakšen moto, pregovor?

Amir: Verjamem, da se v življenju da premagati vse, če si zdrav. Moj rek je; Ljudje v bolnici imajo samo eno željo, biti zdravi, mi, ki pa smo zdravi, pa imamo milijon želja in smo nezadovoljni, tako da ... Kadar mi je težko se vedno spomnim na to.

Dosežki v zadnjih petih letih?

Amir: Sigurno en mejnik v moji karieri je bil prestop Iličiča v Palermo. Ta fant mi je odprl vrata v Italiji, postal je to, kar vsi vedo, kdo je danes ... In sigurno mi je to v poslovni karieri po njem šlo kot domino. So bili še ostali fantje, vendar to je neki mejnik v moji karieri, ki si ga bom zapomnil za vse življenje.

Kako si pa prišel do tega? Sam, s pomočjo kakšnih ljudi?

Amir: On (Iličić) je takrat bil član Maribora, takrat še nisem bil njegov agent. Vprašal sem klub, ali mi lahko dajo avtorizacijo, da poiščem delodajalca za tega igralca v Italiji. Klub mi je to tudi omogočil, jaz sem klub iskal in on je bil zadovoljen, Mariborski klub je bil tudi zadovoljen, potem smo šli skupaj v to zgodbo. In tako je tudi podpisal (Iličić) zame in je postal tudi uradno moj klient in še danes sva v dobrih odnosih.

Ali je zate konkurenca nasprotnik ali sovražnik? Zakaj?

Amir: Zame je stimulacija. Če ne bi bilo konkurence, se uleniš in te ne žene naprej. Meni je konkurenca Dodatna motivacija, stimulacija, da ne popuščam.

Če se danes ozreš nazaj, bi naredil kaj drugače?

Amir: Če sem čisto iskren, bi. Nanašam se na obdobje svojega življenja, ko sem zaključil svojo aktivno igralno kariero. Takrat sem taval sam s seboj, zato je tudi prišlo do tistih mojih porazov, ki sem jih imel, zato bi, sigurno spremenil to obdobje po moji igralni karieri. Po drugi strani pa, če se mi ne bi zgodil takratni« fiasko«, se mi ne bi odprla ta vrata. Je že moralo biti tako.

Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

Amir: Težko je zdaj to izpostaviti. Agenta delajo igralci. Bolj, kot imaš kakovostne igralce bolj, kot so oni uspešni, bolj se tebi dvigne »rating«. V tem trenutku imam nekje 20 fantov, ki igrajo na evropskem nivoju, evropskih klubih, ki so zelo uspešni. Tako kot je zdaj, ne bi nič spreminjal. Če bi bilo tako naslednjih 10 let, bi to bilo super.

Po čem se razlikuješ v svojem poslu od drugih?

Amir: Mogoče zaradi tega, ker v Slovenji delam neposredno in ne delam preko drugih posrednikov. To je ena izmed prednosti, kajti veliko transferjev sem naredil-nekje 90 % sam neposredno s klubi. Mogoče so moji konkurenti v Sloveniji druga, tretja ali četrta roka. To mi dostikrat olajša delo. Eno je, ko delaš neposredno, drugo je pa preko posrednikov, takrat skoraj vedno pride do zapletov, saj nikoli ne veš, kdo govori resnico, če se kje zatakne. Jaz mislim, da je tukaj moja zelo velika prednost. Rad delam sam. Dosti ponudb je bilo tudi s strani velikih evropskih agencij, ampak, če greš pod nekoga, ki je večji od tebe, si vedno pod njim. Če sem že prišel do tu, grem sam naprej, kot pa, da bi se podrejal nekomu in bil hlapec, suženj. Kar naredim, naredim sam.

Če bi te zbudil klic ob treh zjutraj, v katerem bi izvedel, da se boš moral odpovedati svoji karieri oziroma svojim sanjam, kaj bi naredil v tej situaciji oziroma kateri bi bil prvi stavek, ki bi ti prišel na misel? Smile

Amir: Moj prvi stavek bi bil; » Ne morem verjeti!«(smeh)

Kaj bi pa bil potem drugi stavek? Smile

Amir: Dajte mi razložiti, za kaj gre (smeh). Prvi šok bi bil zagotovo, ne morem verjeti.

Kaj bi naredil takoj zdaj, če bi vedel, da ne moreš zgrešiti?

Amir: Bi šel z letalom v Avstralijo, če bi vedel, da ne bo padel.(smeh)

Katero zgodbo si najpogosteje pripoveduješ?

Amir: Hm ... Vse, kar je vezano na otroke in družino. Da bi bili zdravi, normalni, umirjeno živeli, brez stresa ... Nimam nekih ... da bi bil v nekih nebulozah ... Imam že tako stresno delo, zato bi si želel, da bi vsaj otroka zrasla v normalna, da bi bila zdrava.

Kako se pa sproščaš?

Amir: S tekom. Zelo rad tečem, saj mi je neki ventil. Se oblečem in grem po eno uro se »zlaufat«, se dobro spotiti. To mi je sprostitev.

Imaš raje Supermana ali Popaja? Zakaj?

Amir: POPAJA. Kot otrok sem ga rad gledal. Ko ga tisti z brki maltretira in pol on poje špinačo in tiste mišice, ko reši in razčisti vse tako, da ...(smeh)

Česa te nisem vprašala, pa si želel, da bi te? In Kako bi odgovoril na to vprašanje?

Amir: Kaj mi je glavni nasvet oziroma kaj rečem svojim fantom?-Da jim ne sme biti vodilo denar, ampak, da jim mora biti vodilo vedno želja!

Kakšne načrte imaš v prihodnosti glede svoje kariere? 

Amir: Delam na dveh fantih, dveh reprezentantih. Leo Štulac in Blaž Vrhovec. En je A reprezentant, drugi je mladi reprezentant Slovenije. To sta moja dva projekta za poletni prestopni rok, da bi jih spravil ven, v tujino. To je moj »Main project«. Dosti fantov je že v tujini, tako, da sem si zadal kot cilj, da njiju spravim v poletnem obdobju ven iz Slovenije.

Ker je tudi naš Projekt "Ker preprosto verjamemo v nalezljive ideje " še v razvoju si želimo, da bi bil tudi ti del tega projekta. Kako se ti bi zdelo, da bi ga finančno podprl in s tem postal eden izmed naših dvanajstih pokroviteljev?

Amir: Z veseljem bom pomagal, ni problema.  

 

P.s. Vsi ljubitelji nogometa vabljeni na ogled AR Sport management, kjer boste dobili veliko koristnih informacij.

 

 

Pogovarjala se je: Dada Perič

Foto: Nicky Kristl

Idejna zasnova: Mat Oliva, Dada Perič

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Vsi ljubitelji hamburgerjev, napnite ušesa!

Pogovarjali smo se s človekom z Veliko začetnico. Človek, ki po vseh padcih, udarcih, in prehojene trnove poti, še vedno ostaja zvest sebi in z...

INTERVJU MESECA: Raper Zlatko: «Tisto, kar nam pripada, nas bo našlo, pa tudi če se kritiki obrnejo na glavo!«

Pogovarjali smo se s človekom z Veliko začetnico. Človek, ki po vseh padcih, udarcih, in prehojene trnove poti, še vedno ostaja zvest sebi in z...

INTERVJU MESECA: Fitnes trenerja Borut&Gorazd: « Večkrat sva že skoraj padla, vendar ... «

Pogovarjali smo se s človekom z Veliko začetnico. Človek, ki po vseh padcih, udarcih, in prehojene trnove poti, še vedno ostaja zvest sebi in z...

INTERVJU MESECA: Numerologinja Karin: « Kdor vam govori, da uspeh pride čez noč, se laže!«

Pogovarjali smo se s človekom z Veliko začetnico. Človek, ki po vseh padcih, udarcih, in prehojene trnove poti, še vedno ostaja zvest sebi in z...