Edina dieta, ki se jo je vredno držati

Edina dieta, ki se jo je vredno držati

Ko berete tole, imate zagotovo v mislih: "Spet ena nova čudežna dieta. No, da vidimo ..."  Vendar tokrat ne bomo govorili o štetju kalorij, izločanju določenih živil iz prehrane, tehtanju ...

V mislih imamo dieto, ki prihaja iz medijev. Vse informacije, ki jih preberemo, slišimo, vidimo ... vse to, če si priznamo ali ne, vpliva na nas in na našo samopodobo ter nas sili, da se lotevamo nesmiselnih dietnih praks, ki, roko na srce, prinašajo le trenutne rezultate.

 

Prenehajte z branjem revij in s spremljanjem drugih medijev, zaradi katerih se počutite slabo in manjvredno.

Saj veste, kakšni so naslovi v revijah tik pred poletjem: Hitra dieta za raven trebušček, V dveh tednih do 5 kilogramov lažji, Pripravljeni na plažo v le tednu dni ... Mediji nam vsiljujejo nerealne podobe ljudi, nas silijo v neko nedosegljivo popolnost ter nas spodbujajo, da se lotevamo takšnih in drugačnih nezdravih praks - vse z namenom, da bi dosegli tisto "popolno telo".

Bodite ponosni na svoje telo, naj bo telo vaše največje svetišče. Nehajte se odrekati stvarem, ki jih imate radi, nehajte se trpinčiti.

 

Ne primerjajte se z modeli, ki jih vidite v reklamah.

Najlažje se je pretvarjati, da nas podobe "popolnih" postav in sporočila, ki nam jih sporočajo, niti malo ne ganejo. Vendar ni res.

Četudi nam je popolnoma jasno, da te podobe, ki jih tako zelo občudujemo, niso resnične, ali da za neko manekenko stoji velika ekipa, ki skrbi, da je videti kot iz škatlice, bomo na koncu še vedno obsojali sebe in si želeli, da bi bili videti ko oni/one.

 

Ko vzljubimo svoje telo, tudi telo vzljubi nas.

Nezadovoljstvo z lastnim telesom, težo, lasmi, kožo, garderobo ... zaradi tega se počutimo slabo. In kadar se slabo počutimo v lastni koži, je tudi manjša verjetnost, da se bomo odločali za pozitivne spremembe.

Kadar sovražimo svoje telo, ga ne bomo hranili z zdravo hrano, ne bomo se gibali. Ko se lotimo neke diete z namenom, da bi bili videti kot manekenka z naslovnice najljubše revije, tvegamo, da bomo še bolj zasovražili in se še bolj sramovali lastnega telesa.

A ko vzljubimo svoje telo in ga sprejmemo tako, kot je, imamo do njega odnos, ki si ga zasluži. Ko uzavestimo, kaj vse zmore naše telo, mu z največjim veseljem dajemo hrano, ki mu dene dobro ter se gibamo, ker se tako počutimo dobro in ne zato, da bi  bili vitkejši.

Zato vam polagamo na srce: Častite svoje telo. Dajte mu hrano, ki mu prija in po kateri se počutite dobro. Nehajte se že kaznovati z vadbo, ki vas le izčrpava in se lotite gibanja, v katerem uživate. Saj veste - le eno telo imate. Bodite prijazni z njim.

 

Foto: sxc.hu