Ajdova kaša s kalamari in čičeriko – prava poslastica za boljše miselne sposobnosti

Ajdova kaša s kalamari in čičeriko – prava poslastica za boljše miselne sposobnosti

Tokratno jed sestavljajo sama okusna, zdrava in hranilno bogata živila. Ajdova kaša s kalamari bo zagotovo navdušila še tako zahtevne jedce, saj predstavlja izjemno simfonijo okusov in barv – je torej razvajanje za okušalne brbončice, pa tudi prava paša za oči. Ta jed predstavlja uravnoteženo razmerje vseh glavnih hranil, torej beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.

Nasvet strokovnjaka za prehrano:

V današnjem receptu si posebno pozornost zaslužijo čisto vse glavne sestavine, vendar pa se bomo tokrat podrobneje pomudili predvsem pri ajdovi kaši in čičeriki.

Ajdova kaša

Ajdova kaša v zadnjih letih končno spet dobiva nekoliko vidnejše mesto v naši kulinariki. Vsebuje veliko beljakovin (100 gramov živila jih ima kar 13,25 gramov), vlaknin (10 gramov na 100 gramov živila) in malo maščob. Ajda prav tako ne vsebuje glutena, zato je kot nalašč za ljudi celiakijo. Ajda je zelo uspešna pri zniževanju povišanega holesterola v krvi ter skrbi za zdravje srca in ožilja, poleg tega pa pomaga ohranjati tudi stabilno raven sladkorja v krvi.

Ajdova kaša vsebuje tudi triptofan, esencialno aminokislino in prekurzor serotonina, ki pozitivno vpliva na naše razpoloženje in tako skrbi, da smo tudi v teh turobnih dneh dobre volje.

 

Čičerika

Čičerika je odličen vir beljakovin, folne kisline in vlaknin, med drugim pa tudi znižuje holesterol ter preprečuje razvoj rakavih obolenj.

Bogata je saponini, fitokemikalijami, ki učinkujejo kot antioksidanti in imajo zato številne pozitivne učinke na naše zdravje. Saponini med drugim zavirajo napredovanje rakavih obolenj, znižujejo holesterol ter krepijo imunski sistem.

Čičerika poleg kar nekaj beljakovin vsebuje tudi precej ogljikovih hidratov, ki naše možgane oskrbijo s potrebno energijo, da ti lahko nemoteno opravljajo svoje delo. V čičeriki med drugim najdemo tudi vitamin B5, ki skrbi za obrambne funkcije organizma, spodbuja izločanje kemičnih snovi iz nadledvičnih žlez ter je izjemno pomemben pri obvladovanju stresa. Čičerika pa vsebuje tudi kar nekaj cinka, zelo pomembnega minerala, ki je ravno tako pomemben pri delovanju obrambnega sistema našega telesa, skrbi za uspešno celjenje ran, pravilno delovanje čutov, pozitivno pa vpliva tudi na naše duševno zdravje.

 

Zdaj, ko smo spoznali vse pozitivne lastnosti izbranih sestavin, pa se kar lotimo priprave.

 

Za 2 osebi potrebujemo:

120 g ajdove kaše

120 g jadranskih kalamarov

50 g kuhane čičerike

50 g paprike

50 g bučk

50 g korenja (jaz sem uporabil rumeno ter oranžno)

sol

poper

oljčno olje

 

Priprava:

Ajdovo kašo pražimo brez maščobe in jo pri tem ves čas mešamo, da se ne zažge. Nato jo zalijemo z vročim kropom in kuhamo do mehkega. Na oljčnem olju prepražimo jadranske kalamare ter dodamo papriko, bučke, korenje ter čičeriko. Pražimo še nekaj trenutkov in zalijemo z vodo ali ribjim fondom. Solimo in popramo. Ko zavre, primešamo še ajdovo kašo in pustimo, da se jed lepo poveže. Jed odstavimo z ognja in jo zabelimo z malo oljčnega olja.

 

 

Če se želite resnično pustiti razvajati, lahko to specialiteto okušate v restavraciji Rizibizi v Portorožu.

Pripravil: Tomaž Bevčič, restavracija Rizibizi

Strokovne smernice je podala: Andreja Košir, študentka Prehranskega svetovanja – dietetike

Fotografije: Miha Šinkovec