Po učenju si privoščite krajši počitek in zapomnili si boste več

Po učenju si privoščite krajši počitek in zapomnili si boste več

Verjetno ste tudi sami kdaj razmišljali, kako izboljšati svoj spomin. Reševali ste križanke in se lotevali najrazličnejših izzivov, s katerimi bi spodbudili in izboljšali svoje kognitivne sposobnosti. Rezultati raziskave, ki je potekala pod vodstvom dr. Michaele Dewar, so pokazali, da svoje sposobnosti pomnjenja lahko izboljšate tako, da si po tem, ko ste se naučili nekaj novega, privoščite krajši počitek. Dr. Dewar pojasnjuje, da dejavnosti, ki jih opravljalo v prvih nekaj minutah po tem, ko smo usvojili neko novo informacijo, vplivajo na to, kako uspešno se bo ta informacija usidrala v naš spomin.

Znanstveniki so pri 33 odraslih med 61. in 87. letom opravili dva ločena poskusa. Najprej so jim povedali dve kratki zgodbi, oni pa so si morali zapomniti karseda veliko podrobnosti. Takoj po tem, ko so sodelujoči slišali zgodbo, so jih raziskovalci prosili, naj obnovijo, o čem zgodba govori. Nato so imeli 10 minut odmora – enkrat so si privoščili počitek, drugič pa na računalniku igrali igrico, v kateri je bilo treba iskati razlike med dvema predmetoma na sliki.

Med počitkom so morali udeleženci 10 minut le mirno ležati v zatemnjeni sobi z zaprtimi očmi in se tako »pripravljati« na drugi del preizkusa. V tem času so lahko sanjarili o čemer so želeli. Najpomembnejše je bilo, da imajo v času počitka oči zaprte, da jih nič ne moti in da iz okolice ne dobivajo nobenih novih informacij.

Pri računalniški igrici pa so morali udeleženci v 30 sekundah ugotoviti dve razliki med prikazanima sličicama na zaslonu. To nalogo so raziskovalci izbrali zato, ker je od udeležencev zahtevala zbranost, pa tudi zato, ker je šlo, za razliko od zgodbic, za neverbalno nalogo.

Rezultati so pokazali, da so si ljudje več zapomnili takrat, ko so si po slišani zgodbici privoščili nekaj počitka. Rezultati poskusa kažejo na to, da gre takrat, ko dobimo novo informacijo, šele za začetno fazo pomnjenja, nato pa mora priti še do številnih procesov v možganih, da si dotično informacijo tudi zares zapomnimo. Raziskovalci na podlagi dobljenih rezultatov lahko sklepajo, da svoje sposobnosti pomnjenja lahko izboljšate, če si po učenju privoščite počitek v miru in tišini.

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Kako naj si zapomnim naučeno?

Verjetno ste tudi sami kdaj razmišljali, kako izboljšati svoj spomin. Reševali ste križanke in se lotevali najrazličnejših...